Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Artur Stajndor z Łaz (7 l.) jest chory na porażenie mózgowe. Chłopiec trafił do rodziny Stajndorów jako maleństwo. Adopcyjni rodzice nie szczędzili wysiłków aby rehabilitować synka, ale bywało, że koszty przerastały ich możliwości.

W zeszłym roku Fundacja Faktu ogłosiła zbiórkę, aby pomóc chłopcu z nauce chodzenia (czytaj więcej TU). Umiał wtedy stawać tylko na paluszkach, nie czuł się pewnie na nogach i stale się przewracał. Czytelnicy ruszyli do pomocy. Zebranych pieniędzy starczyło na intensywny turnus rehabilitacyjny i wypożyczenie sprzętu do nauki chodu. Ćwiczenia sprawiły, że po leczeniu operacyjnym Arturek wreszcie stanął na całych stopach.

- Dziś Artur biega, skacze, bawi się na placu zabaw niemal jak zdrowe dziecko. O wywrotkach co kilka kroków już wcale nie pamięta. I bardzo się uspokoił. Kiedyś każde niepowodzenie bardzo go stresowała. Dziś stonował emocje i po prostu cieszy się dzieciństwem – mówi z uśmiechem pani Anna, mama Artura.

Każdą złotówkę z 1% Fundacja Faktu przeznacza na rehabilitację ciężko chorych dzieci. Pamiętaj o nas przy rozliczaniu podatku KRS 0000353781. Rozlicz z nami PIT.

Walczymy o pierwsze słowo i pierwszy krok

Mamy w domu dwie różne choroby i dwa całkiem odmiennie sposoby leczenia. Na wszystko musi starczyć czasu, pieniędzy i cierpliwości w jednej rodzinie - mówią rodzice 6-letniego Mateuszka chorego na autyzm i 5-letniego Dominika z zespołem Downa.

Ewa pilnie potrzebuje nowego wózka

Każda wyprawa poza dom to wielka radość dla Ewy. Jednak bez wózka, z którego wyrosła dziewczynka będzie musiała zostać w czterech ścianach. Potrzebna jest nasza pomoc!

Będziemy walczyć o Weronikę

Państwo Bassakowie dali szansę porzuconej dziewczynce. Kilka miesięcy po adopcji okazało się, że jest poważnie chora. – Płakaliśmy razem – wspominają.

Nie ma cudownego leku dla Dominiki. Ratuje ją tylko rehabilitacja!

Ludzie często pytają, po co rehabilitować Dominikę, i tak nie wyzdrowieje. Utrzymanie głowy to dla niej olbrzymi wysiłek. Udaje się tylko dzięki rehabilitacji. Łatwiej też przełyka jedzenie, lżej oddycha, lepiej śpi w nocy. Właśnie po to jest ta rehabilitacja, aby poprawić komfort życia naszej chorej córki - tłumaczy Małgorzata Michalska, zastępcza mama 13-letniej Dominiki.

Trzeba naprawić nóżki Janka

Aby ratować zdrowie ukochanego synka, państwo Ciesielscy musieli się zapożyczyć. Operacja uwolnienia mięśni nóg kosztowała 10 tys. złotych. To jednak nie koniec ich problemów, bo bez intensywnej i kosztownej rehabilitacji cały ból ich syna pójdzie na marne.

11. Urodziny Fundacji Faktu

Urodziny Fundacji Faktu. W trudnym roku pandemii 140 dzieci dostało pomoc.

Oto jak wielkie są serce Czytelników Faktu. Dzięki nim mogliśmy w tym trudnym czasie być z naszymi podopiecznymi i udzielać im pomocy. Dotarła aż do 140 maluchów dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością. Fundacja Faktu kończy właśnie 11 lat i mamy wiele powodów do dumy!