Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Artur Stajndor z Łaz (7 l.) jest chory na porażenie mózgowe. Chłopiec trafił do rodziny Stajndorów jako maleństwo. Adopcyjni rodzice nie szczędzili wysiłków aby rehabilitować synka, ale bywało, że koszty przerastały ich możliwości.

W zeszłym roku Fundacja Faktu ogłosiła zbiórkę, aby pomóc chłopcu z nauce chodzenia (czytaj więcej TU). Umiał wtedy stawać tylko na paluszkach, nie czuł się pewnie na nogach i stale się przewracał. Czytelnicy ruszyli do pomocy. Zebranych pieniędzy starczyło na intensywny turnus rehabilitacyjny i wypożyczenie sprzętu do nauki chodu. Ćwiczenia sprawiły, że po leczeniu operacyjnym Arturek wreszcie stanął na całych stopach.

- Dziś Artur biega, skacze, bawi się na placu zabaw niemal jak zdrowe dziecko. O wywrotkach co kilka kroków już wcale nie pamięta. I bardzo się uspokoił. Kiedyś każde niepowodzenie bardzo go stresowała. Dziś stonował emocje i po prostu cieszy się dzieciństwem – mówi z uśmiechem pani Anna, mama Artura.

Każdą złotówkę z 1% Fundacja Faktu przeznacza na rehabilitację ciężko chorych dzieci. Pamiętaj o nas przy rozliczaniu podatku KRS 0000353781. Rozlicz z nami PIT.

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

Nasz sukces

Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Efekt Domina

Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.