Przywilejów nie da się oddzielić od powinności.

Nie można cieszyć się pozycją największej gazety w kraju, nie podejmując równocześnie wyzwania najbardziej humanitarnego ze wszystkich: skutecznej pomocy osobom bezbronnym i pokrzywdzonym. Dlatego w 2010 roku wydawca gazety Fakt powołał Fundację Faktu „Serce dla Dzieci”, która za codzienny cel stawia sobie troskę o los dzieci dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością.

Zarząd Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci"

Marcin Biegluk

Prezes Fundacji Faktu, odpowiedzialny za finanse

Jakub Kudła

Wiceprezes, odpowiedzialny za stronę prawną

Joanna Szczypek

Wiceprezes, odpowiedzialna za akcje i kontakty zewnętrzne

Marta Mikiel

Koordynatorka Projektów, odpowiedzialna za komunikację

Dzięki hojności naszych Darczyńców w ciągu 13 lat zebraliśmy ponad 10 mln złotych. Stale zbierane środki pomagają nam zmieniać los cierpiących maluchów i wprowadzić uśmiech w życie ich rodzin. Regularnie opłacamy setki godzin rehabilitacji, pomagamy w zakupie sprzętu rehabilitacyjnego, leków, materiałów opatrunkowych i finansowaniu procedur medycznych. Każdego dnia chore lub niepełnosprawne dziecko dostaje dzięki temu szansę na zdrowie, sprawność i nadzieję na samodzielność. Dotychczas wsparliśmy 2316 dzieci.

Aktywnie wspieramy także profilaktykę zdrowia i życia oraz działania prewencyjne służb ratowniczych. W 2017 roku dzięki zainicjowanej przez nas akcji 46 jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej w całej Polsce zostało wyposażonych w wysokiej klasy sprzęt do ratownictwa medycznego. Bohaterowie codzienności małych miasteczek i wsi mogą teraz skutecznie ratować życie. W 2019 roku przeprowadziliśmy pierwszą edycję akcji społeczno-edukacyjnej profilaktyki raka prostaty i raka jądra połączoną z wydaniem kalendarza „Zdrowie jest męskie” z udziałem 12 celebrytów. W roku 2020, w pierwszych tygodniach pandemii COVID-19 zorganizowaliśmy akcję społeczną "Na Pomoc", dzięki której 25 tys. trudnodostępnych maseczek ochronnych trafiło do medyków, sprzedawców codziennej prasy oraz seniorów, czyli osób najbardziej narażonych na kontakt z wirusem.

Tworzymy siłę mediów, więc mamy moralny obowiązek czynić dobro.

NR KONTA: 69 1240 6292 1111 0010 6255 7048
Zasilając to konto wspierasz działalność statutową Fundacji Faktu

KRS 0000353781, REGON 142396491

NIP: 521 356 72 94