Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Julia Kwiatkowska z Bartoszyc (8 l.) jest chora na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Wychowuje ją samotna mama, pani Joanna. W ubiegłym roku pomogliśmy jej zebrać środki na intensywną rehabilitację córeczki, która bardzo odczuła zastój w terapii spowodowany pandemią (o zbiórce czytaj TU)

Z Julką przez miesiąc intensywnie pracowali fizjoterapeuta, surdologopeda, specjalista od integracji sensorycznej i terapii zabawą. Mama wciąż kontynuuje z córką niektóre ćwiczenia w domu.

– Ktoś z zewnątrz może nie zauważyły różnicy, bo Julka wciąż nie chodzi, ma niesprawne rączki, nie stała się samodzielna. Ale dla mnie różnica jest kolosalna – mówi z radością pani Joanna. – Dzięki intensywnej rehabilitacji Julia nie tylko nauczyła się trzymać prosto plecy, ale pierwszy raz powiedziała do mnie „mama”. Dziś wita mnie tak za każdym razem, gdy wchodzę do pokoju. Wcześniej rzadko mówiła tylko pojedyncze sylaby – cieszy się mama.

Jej kontakt z jej chorą córeczką bardzo się poprawił.

– Znacznie lepiej mnie rozumie. Kiedy mówię: „Julka, wkładamy buty!”, od razu przemieszcza się na czworaka w kierunku butów. To samo z myciem zębów, gdy tylko to usłyszy, czworakuje do łazienki – opowiada pani Joanna.

Terapeuci nauczyli też dziewczynkę prostych gestów, dzięki którym może komunikować się z otoczeniem, na swój sposób mówić „tak” i „nie”. – To wielkie ułatwienie w codziennym życiu. Julcia radzi sobie o wiele lepiej niż przed otrzymaniem pomocy z Fundacji Faktu. Małymi kroczkami robimy wielkie postępy – zapewnia pani Joanna.

Zrób przelew na konto Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci", nr konta: 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236 (szybkie przelewy ze strony)

Każdą złotówkę z 1% Fundacja Faktu przeznacza na rehabilitację ciężko chorych dzieci. Pamiętaj o nas przy rozliczaniu podatku KRS 0000353781. Rozlicz z nami PIT.

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Nasz sukces

To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

Efekt Domina

Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.