Żółty Talerz, czyli dzieci godne a nie głodne

Ruszyła III edycja Żółtego Talerza. To największy w Polsce, prywatny program dożywiania dzieci organizowany przez Kulczyk Foundation. Do najmłodszych w całym kraju trafi ponad 2,7 miliona posiłków.

W ciągu najbliższych 12 miesięcy Kulczyk Foundation zapewni regularne i zdrowe posiłki niemal 15 tysiącom dzieci w ponad 300 stołówkach świetlicowych i szkolnych w całej Polsce. Program realizowany jest we współpracy z Caritasem, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.
– Musimy zrobić wszystko, żeby w Polsce dzieci nie chodziły głodne. Kraj, który na to pozwala, nie może mówić o sobie, że jest krajem rozwiniętym – mówi Dominika Kulczyk, prezes zarządu Kulczyk Foundation i pomysłodawczyni programu. – Żółty Talerz to projekt, który wnosi trochę słońca w życie dzieci korzystających z naszego programu. Ten codzienny, ciepły posiłek sprawia, że nasze dzieci czują się szczęśliwsze – dodaje.

III edycja programu Żółty Talerz będzie realizowana od września tego roku do końca sierpnia 2019 roku. W 310 stołówkach w świetlicach środowiskowych i szkołach w całym skorzysta z niego co najmniej 14 775 dzieci w wielu przedszkolnym i szkolnym.  W sumie dostaną ponad 2 miliony 700 tys. posiłków - tyle ile wydano w obu poprzednich edycjach programu łącznie. W I edycji 1 mln posiłków dla ok. 6 tys. dzieci, w drugiej – 1,7 mln obiadów dla ok. 12 tys. dzieci.
– Dotarcie do tak wielu potrzebujących dzieci z programem Żółty Talerz nie byłoby możliwe bez zaangażowania naszych sprawdzonych partnerów: Caritasu, Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, Polskiego Czerwonego Krzyża i SOS Wiosek Dziecięcych – zwraca uwagę Wioleta Szafryna, dyrektor programu Żółty Talerz. – To sprawia, że Żółty Talerz to projekt unikalny w skali kraju, bo po raz pierwszy tak duże i skuteczne w niesieniu pomocy organizacje zawiązały tego typu sojusz. Dziękujemy im za to, że są z nami – podkreśliła.

Program Żółty Talerz kładzie duży nacisk na promocję zdrowego odżywiania. Partnerem merytorycznym Kulczyk Foundation w realizacji tego celu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Eksperci tej uczelni przygotowali m.in. Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dla dzieci, która uwzględnia tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo we współpracy ze specjalistami od żywienia dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Organizatorzy zadbali, żeby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu wszyscy koordynatorzy Żółtego Talerza z ponad 300 placówek objętych programem wezmą udział w specjalnych warsztatach w warszawskiej Pracowni Efektu Domina. Dowiedzą się na nich jak atrakcyjnie przygotowywać potrawy dla dzieci. Zajęcia poprowadzi Katia Roman-Trzaska, założycielka Little Chef, pierwszej i największej szkoły gotowania dla dzieci w Polsce, która od 2007 r. przeszkoliła ponad 74 000 dzieci.