Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Bieda, przeludnienie, życie w domach z blachy i wszechobecna przestępczość – to warunki życia w slumsach La Carpio w stolicy Kostaryki San José, które Dominika Kulczyk ukazuje w kolejnym odcinku swojego serialu dokumentalnego „Efekt Domina”.

Mieszkańcy La Carpio to głównie migranci i uchodźcy z sąsiedniej Nikaragui, którzy opuścili swoją ojczyznę w nadziei na znalezienie lepszego życia poza jej granicami. Niestety trafili do dzielnicy owianej złą sławą. Domy są tu prowizoryczne, zbudowane z blachy, bez wygód. Nie ma wystarczającego dostępu do podstawowych usług, takich jak elektryczność czy wywóz śmieci. Wielkim problemem jest przestępczość. To właśnie takie warunki stały się ponad 10 lat temu przyczyną powstania fundacji Sifais. Dwie kobiety Alicia Avilés i Maris Stella Fernández postanowiły stworzyć w La Carpio orkiestrę symfoniczną. – Po dzielnicy wałęsa się mnóstwo dzieciaków, które nie lubią grać w piłkę, a mówią, że chciałyby grać na skrzypcach i flecie. Zabierzmy je z ulicy – opowiada Maris. To się udało, a w końcu determinacja Alicii i Maris przerodziła się w inicjatywę utworzenia przestrzeni dla dzieci i młodzieży w La Carpio, gdzie znajdują inne zajęcie niż prowadzące do przestępczości życie na ulicach. Poza różnorodnymi szkoleniami i działaniami edukacyjnymi dla młodzieży Sifais pomaga w tworzeniu nowych miejsc pracy dla kobiet oraz w zdobywaniu przez nich doświadczenia zawodowego, na przykład w krawiectwie czy w produkcji zabawek. Dzięki środkom Kulczyk Foundation organizacja rozpoczęła projekt mający na celu walkę z ubóstwem menstruacyjnym poprzez zakup sprzętu i wyszkolenie kobiet z La Carpio, by mogły szyć i sprzedawać podpaski i pieluchy wielokrotnego użytku.

Ósmy odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 1 maja o godz. 11.30  w TVN lub na player.pl.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Nasz sukces

To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

Nasz sukces

Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Efekt Domina

Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.