Wyjątkowa kolęda od Eneja na płytę Fundacji Faktu

Zespół Enej, który wylansował takie przeboje jak „Kamień z napisem LOVE”, czy „Tak smakuje życie” na tegoroczne święta nagrał specjalną kolędę dla Fundacji Faktu.

W olsztyńskim studiu powstała specjalna wersja kolędy „Gdy się Chrystus rodzi”. Gościem Eneja przy tej wyjątkowej okazji była 7-letnia Ola Tuczyńska razem z rodziną. Dziewczynka chora na dziecięce porażenie mózgowe jest podopieczną Fundacji Faktu.

Nagrana tego dnia kolęda właśnie ukazała się na wyjątkowej, jubileuszowej płycie „Najpiękniejsze polskie kolędy”, która do Wigilii będzie do kupienia tylko w sieci sklepów Biedronka. Dochód z płyty będzie przeznaczony na program pomocy chorym i niepełnosprawnym dzieciom „Codziennie bądźmy razem”, który już od pięciu lat wspólnie realizują Biedronka i Fundacja Faktu.

Na płycie jak co roku znalazły się utwory podarowane przez artystów zaprzyjaźnionych z Fundacją Faktu. Zaśpiewali prawdziwi mistrzowie świątecznego nastroju - Golec uOrkiestra, Krzysztof Krawczyk, Pectus, Śląsk i Beata Bednarz.

Wyjątkowe wersje kolęd wykonują grupa Perfect, Magda Steczkowska, Urszula i Piotr Kupicha. Po raz pierwszy jednak na płycie znalazła się kolęda zarejestrowana specjalnie na tę okazję – „Gdy się Chrystus rodzi” wyśpiewany w niepowtarzalnym stylu grupy Enej.

Wyjątkową kolędę będzie można usłyszeć też na żywo – Enej rusza w trasę po Polsce już w styczniu. Jubileuszowe, piąte wydanie płyty „Najpiękniejsze polskie kolędy” jest do kupienia do 24 grudnia 2017 roku tylko w sieci sklepów Biedronka w cenie 9,99 zł.

Ewa pilnie potrzebuje nowego wózka

Każda wyprawa poza dom to wielka radość dla Ewy. Jednak bez wózka, z którego wyrosła dziewczynka będzie musiała zostać w czterech ścianach. Potrzebna jest nasza pomoc!

Będziemy walczyć o Weronikę

Państwo Bassakowie dali szansę porzuconej dziewczynce. Kilka miesięcy po adopcji okazało się, że jest poważnie chora. – Płakaliśmy razem – wspominają.

Nie ma cudownego leku dla Dominiki. Ratuje ją tylko rehabilitacja!

Ludzie często pytają, po co rehabilitować Dominikę, i tak nie wyzdrowieje. Utrzymanie głowy to dla niej olbrzymi wysiłek. Udaje się tylko dzięki rehabilitacji. Łatwiej też przełyka jedzenie, lżej oddycha, lepiej śpi w nocy. Właśnie po to jest ta rehabilitacja, aby poprawić komfort życia naszej chorej córki - tłumaczy Małgorzata Michalska, zastępcza mama 13-letniej Dominiki.

Trzeba naprawić nóżki Janka

Aby ratować zdrowie ukochanego synka, państwo Ciesielscy musieli się zapożyczyć. Operacja uwolnienia mięśni nóg kosztowała 10 tys. złotych. To jednak nie koniec ich problemów, bo bez intensywnej i kosztownej rehabilitacji cały ból ich syna pójdzie na marne.

11. Urodziny Fundacji Faktu

Urodziny Fundacji Faktu. W trudnym roku pandemii 140 dzieci dostało pomoc.

Oto jak wielkie są serce Czytelników Faktu. Dzięki nim mogliśmy w tym trudnym czasie być z naszymi podopiecznymi i udzielać im pomocy. Dotarła aż do 140 maluchów dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością. Fundacja Faktu kończy właśnie 11 lat i mamy wiele powodów do dumy!

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.