Wspieraliśmy młodych sportowców - dziś są wybitni

Sukces zawsze ma wielu ojców. My czujemy szczególną dumę z dokonań jednych z najlepszych polskich lekkoatletów – tyczkarza Piotra Liska i biegaczki Sofii Ennaoui.

A to za sprawą programu stypendialnego „Pierwszy krok”, który powołaliśmy siedem lat temu wspólnie z wybitną lekkoatletką Moniką Pyrek. Skorzystała z niego grupa młodych sportowców. Ale o tym, jak bardzo utalentowanych, przekonaliśmy się wiele lat później, gdy zaczęli bić niezwykłe rekordy, zdobywając medale na światowych imprezach lekkoatletycznych. Te wspaniałe dokonania być może nigdy nie doszłyby do skutku, gdyby nie wsparcie, jakie sportowcy otrzymali w najtrudniejszym momencie kariery.

Monika Pyrek, wybitna polska tyczkarka: Zainspirowaliście mnie

Kibicuję przyjaciołom z Fundacji Faktu niemal od samego początku. Mam dla nich nie tylko podziw, ale i wdzięczność. Bo to oni zarazili mnie pasją pomagania. Wspólny program stypendialny „Pierwszy krok”, który powołaliśmy przed laty, stał się dla mnie inspiracją i wskazał mi kierunek. To dzięki niemu powstała Fundacja Moniki Pyrek, w której wspieramy talenty i zarażamy dzieci miłością do sportu. Dziękuję za to Fundacji Faktu.

Ryszard Szurkowski: Dziękuję!
Legendarny kolarz Ryszard Szurkowski miał poważny wypadek. Fundacja Faktu zorganizowała zbiórkę na jego rehabilitację podczas Balu Mistrzów Sportu: – Nigdy nie zdołam znaleźć słów, żeby wyrazić wdzięczność ludziom, którzy mi pomogli i wciąż pomagają. Fundacja Faktu zajmuje wśród nich wyjątkowe miejsce. Dziękuję wam za uruchomienie łańcucha ludzi dobrej woli i za ogromne wsparcie, które dzięki wam otrzymałem.