Wspieraliśmy młodych sportowców - dziś są wybitni

Sukces zawsze ma wielu ojców. My czujemy szczególną dumę z dokonań jednych z najlepszych polskich lekkoatletów – tyczkarza Piotra Liska i biegaczki Sofii Ennaoui.

A to za sprawą programu stypendialnego „Pierwszy krok”, który powołaliśmy siedem lat temu wspólnie z wybitną lekkoatletką Moniką Pyrek. Skorzystała z niego grupa młodych sportowców. Ale o tym, jak bardzo utalentowanych, przekonaliśmy się wiele lat później, gdy zaczęli bić niezwykłe rekordy, zdobywając medale na światowych imprezach lekkoatletycznych. Te wspaniałe dokonania być może nigdy nie doszłyby do skutku, gdyby nie wsparcie, jakie sportowcy otrzymali w najtrudniejszym momencie kariery.

Monika Pyrek, wybitna polska tyczkarka: Zainspirowaliście mnie

Kibicuję przyjaciołom z Fundacji Faktu niemal od samego początku. Mam dla nich nie tylko podziw, ale i wdzięczność. Bo to oni zarazili mnie pasją pomagania. Wspólny program stypendialny „Pierwszy krok”, który powołaliśmy przed laty, stał się dla mnie inspiracją i wskazał mi kierunek. To dzięki niemu powstała Fundacja Moniki Pyrek, w której wspieramy talenty i zarażamy dzieci miłością do sportu. Dziękuję za to Fundacji Faktu.

Ryszard Szurkowski: Dziękuję!
Legendarny kolarz Ryszard Szurkowski miał poważny wypadek. Fundacja Faktu zorganizowała zbiórkę na jego rehabilitację podczas Balu Mistrzów Sportu: – Nigdy nie zdołam znaleźć słów, żeby wyrazić wdzięczność ludziom, którzy mi pomogli i wciąż pomagają. Fundacja Faktu zajmuje wśród nich wyjątkowe miejsce. Dziękuję wam za uruchomienie łańcucha ludzi dobrej woli i za ogromne wsparcie, które dzięki wam otrzymałem.

Każdy krok Wiktorii kosztuje. Pomóż jej chodzić

Dla zdrowej osoby chodzenie jest jak oddychanie. O tym ile wysiłku w naukę chodzenia wkłada Wiktoria wiedzą tylko jej rehabilitanci i rodzice. Czy kiedyś sama stanie na nogi?

zbiórka

Michałek musi ćwiczyć, inaczej umrze w cierpieniach

Pani Albina Baziak z Witkowa na Dolnym Śląsku od 13 lat wychowuje prawnuczka cierpiącego na ciężką postać porażenia mózgowego. Michaś nie mówi, ledwo widzi, jest dzieckiem leżącym, nie utrzyma nawet głowy. Jedynym ratunkiem przed bólem jest dla niego rehabilitacja.

zbiórka

Aby mózg Igorka zaczął się rozwijać potrzeba codziennych ćwiczeń

- Nie mam znikąd pomocy, a tak bardzo chciałabym dać synkowi szansę na lepsze życie – mówi samotna mama 9-letniego Igora, która 25 lat temu przyjechała z Kazachstanu.

zbiórka

Nie pozwólmy aby Monisia na zawsze usiadła na wózek

Przez lata była wzorem skutecznej rehabilitacji, ale dziś może przegrać walkę z postępującymi przykurczami. Nie uda się bez intensywnej rehabilitacji. Pomóżmy!

zbiórka

On zrobi wszystko, by znów chodzić. Pomóżmy!

Nikt w rodzinie nie był przygotowany na ciężką chorobę Miłoszka. Podstępny wirus zaatakował nagle i w sekundę zmienił radosnego malucha w ciężko chore dziecko o niepewnej przyszłości.

akcja społeczna

Na wakacjach zużywamy kilka razy więcej wody niż zwykle

Wakacje to czas, w którym chcemy odpocząć od codzienności. Ale czy wolno nam wtedy zapomnieć o planecie i grożącej nam suszy? Kluczowe są nawyki. Oto, co robić aby nie zużywać niepotrzebnie wody.