– Gdy wybuchła wojna, cała ukraińska służba zdrowia przeszła na tryb wojenny. Postanowiłam, że muszę ratować życie i zdrowie swoich dziewczynek. Dlatego zwróciłam się o wsparcie do Fundacji Faktu – mówi nam Olena Czumak (35 l.), samotna mama Anny i Daryny (11 l.).

Dzielna mama i cierpiące na czterokończynowe porażenie mózgowe Anna i Daryna (11 l.) opuściły Lwów w momencie, gdy Rosjanie przeprowadzali ataki rakietowe. Nie tylko są już bezpieczne, ale dziewczynki mają zapewnioną niezwykle potrzebną rehabilitację.

– Siostry mają w naszym ośrodku zapewnioną profesjonalną pomoc terapeutów. Korzystają ze specjalistycznego robota do nauki chodzenia, pionizatora pozwalającego ćwiczyć w pozycji wyprostowanej, basenu i terapii na koniu – wyjaśnia Jarosław Kwasiborski (65 l.), kierownik Centrum Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży Marzenia.

I dodaje: – Dzieci z mózgowym porażeniem wymagają ciągłej rehabilitacji. Nawet gdy dochodzą do pewnego wieku. Kości rosną szybciej niż mięśnie. Kolana stają się przykurczone, dlatego dzieciom trudno jest samym stanąć. Nie mówiąc już o chodzeniu.

Co dalej?

Po zakończeniu turnusu mama wróci z córeczkami do Ukrainy. Jednak nie pojadą do Lwowa, ale do rodziny mieszkającej przy granicy z Polską.

– Bardzo wszystkim dziękujemy za wspaniałą opiekę. Dostałyśmy zalecenia, jakie powinnyśmy wykonywać ćwiczenia, ale dobrze byłoby, gdyby dziewczynki mogły przyjechać ponownie na rehabilitację. W domowych warunkach nie jesteśmy w stanie osiągnąć spodziewanych rezultatów – przyznaje pani Olena. – To prawda. Jest to niekończąca się praca – dodaje Jarosław Kwasiborski.

Pomóż maluchom z Ukrainy

Trwa zbiórka Fundacji Faktu dla chorych maluchów z Ukrainy. Możesz pomóc razem z nami! Konto zbiórki charytatywnej Fundacji Faktu „Serce dla Dzieci": 56 1240 6292 1111 0010 8942 9968 tytuł przelewu: Ukraina.

Zbiórkę można też zasilić, robiąc szybki przelew ze strony Fundacjafaktu.pl, zakładka „Chcę pomóc"

Potrzebujesz pomocy?

Pragniemy zrobić co w naszej mocy, aby przywrócić dzieciom dotkniętym przez wojnę choćby namiastkę dzieciństwa. Dlatego jeżeli potrzebujesz pomocy, wejdź na stronę fundacjafaktu.pl, zakładka: "Dopomoga Ukraini"

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Wojtek i Emilka czekają na Świętego Mikołaja

Fundacji Faktu pragnie zapewnić Wojtkowi i Ewelince środki na rehabilitację. Prosimy o Waszą pomoc, bo wiemy, że na Darczyńców Fundacji Faktu zawsze możemy liczyć.