Trudno jest być dorosłym

Najtrudniejsza próba dla wychowanków domów dziecka to moment wejścia w dorosłe życie i usamodzielnienia się. Fundacja One Day pomaga im przejść tę próbę zwycięsko. Więcej w 3. odcinku serialu Efekt Domina.

Jakie marzenia mają wchodzący w dorosłość wychowankowie domów dziecka? Chcą samodzielności, znalezienia domu i pracy… Problemem są jednak trudne przeżycia z przeszłości i brak pewności siebie. W Polsce działa ponad 1150 placówek pieczy zastępczej. Najliczniejszą grupę - prawie 7,5 tys. - stanowią w nich dzieci 14-17-letnie. To wiek, który jest czasem na planowanie przyszłości, ale wiele z nich zmaga się z poczuciem odrzucenia, brakiem wiary we własne siły. Brakuje im też rodzinnych wzorców i wsparcia w otoczeniu. Tym młodym ludziom postawić pierwsze kroki w dorosłość pomaga Fundacja One Day. Bazując na osobistych doświadczeniach, założyła ją Monika Krzyżanowska. We wczesnym dzieciństwie trafiła ona z domu dziecka do rodziny zastępczej. W wieku 14 lat dowiedziała się, że nie jest biologiczną córką swoich rodziców. Teraz pomaga usamodzielniającej się młodzieży. - Jestem dumna z tego, że moja historia doprowadziła mnie do miejsca, w którym jestem - mówi. Fundacja One Day stworzyła specjalny program. Podczas warsztatów i szkoleń usamodzielniający się wychowankowie domów dziecka poznają nowe umiejętności, a także uczą się wiary w siebie i pokonują strach przed dorosłością. Fundację One Day wspiera Dominika Kulczyk, która poświęciła jej 3. odcinek serialu „Efekt Domina”. Oglądaj w niedzielę 22 marca o 11.30 w TVN.

Zbiórka Fundacji Faktu

Rodzina w trudnej sytuacji. Niezbędna rehabilitacja to dla nich marzenie.

Synowie i córki Joanny Sapety z Mazańcowić na Śląsku wymagają opieki neurologicznej, logopedycznej, rehabilitacyjnej i diabetologicznej. Jednak rodzina mierzy się z bardzo trudną sytuacją życiową. Pomóżmy im razem z Fundacją Faktu.

Zbiórka Fundacji Faktu

Na tę rodzinę spadła lawina nieszczęść

Każdy dzień jest wielkim zmaganiem dla Eweliny Gondko i jej rodziny. Aby mogła wyjechać na turnus rehabilitacyjny potrzeba 6 tys. zł. Dla niektórych to mało, ale dla tej rodziny to majątek.

1,5 proc.

1,5 proc. podatku dla Fundacji Faktu. Ratuj z nami chore dzieci. KRS 0000353781

Wpływy z 1,5 proc. dla Fundacji Faktu to konkretna pomoc dla wielu chorych dzieci i ich rodziców, którzy codziennie proszą nas o wsparcie. Nawet niewielkie wpłaty przekładają się na godziny zbawiennej rehabilitacji, sprzęt rehabilitacyjny czy terapię logopedyczną.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Marlenka cierpi na nieznaną chorobę. Jej mama też toczy walkę o życie.

W życiu rodziny z Mokrej na Podkarpaciu każdy dzień to zmagania z chorobą małej Marlenki. Dziewczynka od urodzenia cierpi na poważną niepełnosprawność, a rodzice szukają desperacko odpowiedzi na pytanie — jaka choroba ją tak bardzo dotyka?

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Każdego dnia walczymy o Marikę

Ma 6 lat, a dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki i mówi zaledwie kilka słów. Marika jest bardzo chora, urodziła się z wieloma wadami, ale jej mama robi wszystko, by stała się jak najbardziej samodzielna. Pani Kamila samotnie wychowuje córkę. Każdy z nas może pomóc w tej walce o lepsze jutro Mariki. Cenna jest każda złotówka.

Zbiórka Fundacji Faktu

Nie ma leku dla Nadii, nadzieją jest rehabilitacja

Malutka Nadia Polańska z Woli Węgierskiej na Podkarpaciu ma zaledwie pół roku a już musi się mierzyć z wielkimi przeciwnościami losu. Mimo to jej twarz promienieje, gdy tylko widzi bliskich. Rodzice nawet przez chwilę nie tracą nadziei na lepsze życie dla swojej córeczki. Ale, aby takie było, maleństwo musi przejść skomplikowaną operację czaszki.