To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Weronika Jaśkowiak z Łodzi (14 l.) przyszła na świat jako jedno z trojaczków, na długo przed czasem. Z całej trójki to ona najtrudniej zniosła obciążenia związane z wcześniactwem. Dziś jej dwaj bracia cieszą się zdrowiem, a ona o swoje wciąż walczy. Cierpi na ciężką postać dziecięcego porażenia mózgowego z atetozą (mimowolne, niekontrolowane ruchy ciała). – Dla dziecka w takim stanie każdy, nawet najmniejszy postęp okupiony jest ciężką pracą. Ale kiedy widać efekty tej pracy radość jest nie do opisania – mówi mama Weroniki, pani Katarzyna.

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację (czytaj więcej TU). – Na turnusie pracowała z rehabilitantami po 6 godzin dziennie. Potem regularnie ćwiczyliśmy w domu. Osiągnęliśmy tak dużo, że przerosło to nasze oczekiwania – mówi z uśmiechem pani Katarzyna. I wylicza: Weronika nauczyła się kontrolować głowę. Obraca się z pleców na brzuch, próbuje sama schodzić z kanapy. Lepiej udaje się ją pionizować, a wcześniej nie obciążała równo nóg, jedną trzeba było przytrzymywać. Zaczęła sama chwytać przedmioty. Ale najwięcej sukcesów odniosła w sferze poznawczej. Widać, że w pełni rozumie pytania, polecenia i wszystko co się wokół niej dzieje. Zaczęła świadomie używać mowy. Wcześniej była tylko w stanie powtórzyć zdanie za terapeutą na zajęciach. Teraz zaczęła mówić od siebie, pyta prosi, rozkazuje: Chodź tu ciocia! Daj mi! Gdzie jest kot? Kto to? Co chciał?

- Każdy taka umiejętność jest dla nas jak krok milowy – przyznaje pani Katarzyna.

Każdą złotówkę z 1% Fundacja Faktu przeznacza na rehabilitację ciężko chorych dzieci. Pamiętaj o nas przy rozliczaniu podatku KRS 0000353781. Rozlicz z nami PIT.

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

Nasz sukces

Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Efekt Domina

Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.