To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Weronika Jaśkowiak z Łodzi (14 l.) przyszła na świat jako jedno z trojaczków, na długo przed czasem. Z całej trójki to ona najtrudniej zniosła obciążenia związane z wcześniactwem. Dziś jej dwaj bracia cieszą się zdrowiem, a ona o swoje wciąż walczy. Cierpi na ciężką postać dziecięcego porażenia mózgowego z atetozą (mimowolne, niekontrolowane ruchy ciała). – Dla dziecka w takim stanie każdy, nawet najmniejszy postęp okupiony jest ciężką pracą. Ale kiedy widać efekty tej pracy radość jest nie do opisania – mówi mama Weroniki, pani Katarzyna.

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację (czytaj więcej TU). – Na turnusie pracowała z rehabilitantami po 6 godzin dziennie. Potem regularnie ćwiczyliśmy w domu. Osiągnęliśmy tak dużo, że przerosło to nasze oczekiwania – mówi z uśmiechem pani Katarzyna. I wylicza: Weronika nauczyła się kontrolować głowę. Obraca się z pleców na brzuch, próbuje sama schodzić z kanapy. Lepiej udaje się ją pionizować, a wcześniej nie obciążała równo nóg, jedną trzeba było przytrzymywać. Zaczęła sama chwytać przedmioty. Ale najwięcej sukcesów odniosła w sferze poznawczej. Widać, że w pełni rozumie pytania, polecenia i wszystko co się wokół niej dzieje. Zaczęła świadomie używać mowy. Wcześniej była tylko w stanie powtórzyć zdanie za terapeutą na zajęciach. Teraz zaczęła mówić od siebie, pyta prosi, rozkazuje: Chodź tu ciocia! Daj mi! Gdzie jest kot? Kto to? Co chciał?

- Każdy taka umiejętność jest dla nas jak krok milowy – przyznaje pani Katarzyna.

Każdą złotówkę z 1% Fundacja Faktu przeznacza na rehabilitację ciężko chorych dzieci. Pamiętaj o nas przy rozliczaniu podatku KRS 0000353781. Rozlicz z nami PIT.

Będziemy walczyć o Weronikę

Państwo Bassakowie dali szansę porzuconej dziewczynce. Kilka miesięcy po adopcji okazało się, że jest poważnie chora. – Płakaliśmy razem – wspominają.

Trzeba naprawić nóżki Janka

Aby ratować zdrowie ukochanego synka, państwo Ciesielscy musieli się zapożyczyć. Operacja uwolnienia mięśni nóg kosztowała 10 tys. złotych. To jednak nie koniec ich problemów, bo bez intensywnej i kosztownej rehabilitacji cały ból ich syna pójdzie na marne.

11. Urodziny Fundacji Faktu

Urodziny Fundacji Faktu. W trudnym roku pandemii 140 dzieci dostało pomoc.

Oto jak wielkie są serce Czytelników Faktu. Dzięki nim mogliśmy w tym trudnym czasie być z naszymi podopiecznymi i udzielać im pomocy. Dotarła aż do 140 maluchów dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością. Fundacja Faktu kończy właśnie 11 lat i mamy wiele powodów do dumy!

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.