Tak było w 2016 roku: Wiktor uwielbia przeboje Antka Smykiewicza

Idol chłopca zaśpiewa w koncercie "Serce dla dzieci", aby pomóc mu w rehabilitacji

Gdy ktoś ogląda zdjęcia Wiktora z wakacji albo rodzinnego spotkania, może powiedzieć: przecież to zdrowe dziecko. Tak niestety nie jest. Ma bardzo duże problemy ze zdrowiem i potrzebuje ciągłej rehabilitacji. Jego najbliżsi robią wszystko, by mu ją zapewnić, ale to za mało. Potrzebna jest nasza pomoc!
Wiktor Górski ma 7 lat i mieszka w Radomiu. Chodzi do zerówki w szkole integracyjnej. Przerabia taki program, jak każde dziecko. Nie jest orłem, uczy się tak dobrze, jak potrafi i jak pozwala mu jego niepełnosprawność. A ta jest bardzo poważna – chłopczyk przyszedł na świat chory na dziecięce porażenie mózgowe. Ma porażoną lewą stronę – lewa ręka i lewa noga nie „działają” tak jak u zdrowego dzieciaka.
Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale jeszcze niedawno były praktycznie bezwładne. Chłopiec ma problemy z mówieniem i poruszaniem się. Ale dzięki wysiłkom lekarzy i rodziny pokonuje swoją ułomność.
Niedawno przeszedł dwie operacje. Specjaliści przecięli mu przykurczone mięśnie, by usprawnić poruszanie się. Wiktor stara się być samodzielną osobą i nie angażować rodziców do pomocy na każdym kroku. Uwielbia oglądać bajki i filmy. W jesienny dzień pod koniec listopada przeżył niezwykłą przygodę. Odwiedził go znany piosenkarz Antek Smykiewicz! Wiktor jest jego fanem. Zna większość jego piosenek na pamięć. Gdy się spotkali, razem śpiewali przebój artysty „Jak sen”.
– Wiktorek ma bardzo dobrą pamięć i słuch muzyczny – mówi jego mama Jolanta (35 l.). – Jest przy tym uparty, zawsze dzielnie dąży do celu, choć jak każdy z nas czasami się zniechęca. Ale ma wielką wolę walki!
Chłopak zbiera resoraki, lubi motoryzację. Tata Wiktora Bartosz Górski (35 l.) uwielbia bawić się z synem samochodzikami. Marzy o tym, by zebrać pieniądze potrzebne na rehabilitację syna. Pracuje w fabryce obuwia. Choć ma wyższe wykształcenie, zarabia jedynie 1300 zł.
Koszt rocznej rehabilitacji to 30 000 złotych. Jeśli taka kwotę uda się uzbierać – w czym będą pomagać Fundacja Faktu, Antek Smykiewicz i wszyscy ludzie wielkich serc - chłopiec będzie normalnie żył i funkcjonował. Pomóżmy mu. Pamiętajcie o wielkim koncercie Serce dla Dzieci już 5 grudnia. Wystąpi wielu artystów!

Aby dołączyć do zbiórki na rzecz Wiktora można dokonać wpłaty na konto Fundacji Faktu o numerze 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236 (Tytuł przelewu: Serce dla Dzieci).

DG
Krótki reportaż o Wiktorze w TVP 1 w sobotę 3 grudnia 2016 r. o godz. 20.20