Tak było w 2016 roku: Enej zagra dla Oli, 6-letniej olsztynianki

Ola nie chodzi, mało mówi, niedosłyszy. Szansę na rozwój może jej dać 19 tysięcy złotych

Sześcioletnia Ola z Olsztyna jest pełną energii, rezolutną i uśmiechniętą dziewczynką. Cierpi jednak na porażenie mózgowe, które nie pozwala jej normalnie żyć. Nie mówi, nie chodzi i stale trzeba się nią opiekować. Na leczenie i rehabilitację potrzeba przynajmniej 19 tysięcy złotych. Niestety rodziców Oli na to nie stać. Jej tata sam walczy z nowotworem. Pieniądze pomagają zbierać Fundacja Faktu oraz muzycy z zespołu Enej! Zagrają dla niej w wielkim koncercie charytatywnym „Serce dla Dzieci”, który już 5 grudnia 2016 r. o 17.30 będzie można obejrzeć w TVP1.

Gdy dziewczynka przyszła świat, dostała 0 punktów w skali Apgar. Lekarze jednak się nie poddali. Zresztą sama Ola miała wielką wolę życia. – Jej życie zawdzięczam lekarzom, nie sposób ich wszystkich wymienić – mówi Anna Tuczyńska (31 l.), mama Oleńki.
Tuż po porodzie medycy specjalną maszyną schłodzili głowę noworodka i Olę przewieźli do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
– Modliłam się i Bóg mnie wysłuchał, Ola przeżyła najtrudniejszy okres... – wspomina mama Oli.
Po wielotygodniowym pobycie w CZD Ola z sondą w żołądku wróciła do rodzinnego Olsztyna, gdzie do dziś opiekują się nią rodzice. A wymaga stałej opieki, bo ma padaczkę, nie chodzi, mało mówi i niedowidzi. Niedotlenienie mózgu sprawiło, że dziewczynka ma wzmożone napięcie mięśniowe, przez co ciało jest cały czas sztywne. By ograniczyć ból i rozpocząć właściwą rehabilitację, lekarze musieli przeprowadzić u Oli operację podcięcia ścięgien. – Teraz córcia mniej cierpi i zaczyna stawiać pierwsze kroki – mówi mama. – Ale rehabilitacji teraz potrzebuje jej więcej niż kiedykolwiek... Jednak rodzina Oli na dodatkowe sesje rehabilitacyjne nie może sobie pozwolić.  – Pracuję w przedszkolu jako nauczycielka, jestem logopedą i dodatkowo rehabilituję córeczkę, ale nie dajemy finansowo rady – mówi pani Anna. Każdy rok to wydatek przynajmniej 19 tys. złotych. Do tego tata Oli, Paweł Tuczyński, sam potrzebuje leczenia, bo cierpi na nowotwór i przeszedł niedawno operację guza mózgu.
Rodzinie postanowiła pomóc fundacja Faktu. Ola znalazła się wśród dziewięciorga dzieci, dla których zbierane będą środki na wielkim koncercie charytatywnym „Serce dla Dzieci”, który odbędzie się 5 grudnia. Specjalnie dla Oli zagra zespół Enej z Olsztyna. Dziewczynka już poznała muzyków. – Dzieci są najważniejszym dobrem i trzeba o nie walczyć! – mówi Piotr Sołoducha, „Lolek”, lider zespołu Enej. – Liczymy ze zbierzemy dużo pieniędzy i pomożemy Oleńce!

Aby dołączyć do zbiórki na rzecz Oli można dokonać wpłaty na konto Fundacji Faktu o numerze 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236 (Tytuł przelewu: Serce dla Dzieci).

TON
Krótki reportaż o Oli 30 listopada 2016 r. w TVP1 o godz. 20.20