Tak było w 2015 roku: Z zespołem IRA prosimy o SMS-y dla Oli!

IRA zaśpiewała specjalnie dla 16-letniej Oli z Radomia. Na razie tylko akustycznie, w sali prób, ale już 7 grudnia muzycy wystąpią dla niej w telewizji podczas koncertu „Serce dla Dzieci” (start o 20:25). Już teraz możecie wysyłać SMS-y! Ola jest jednym z ośmiu bohaterów tego koncertu, o SMS-y dla których bardzo prosimy. Dzięki temu pomożemy im w ciężkich chorobach, ale i mamy szansę pomóc dziesiątkom innych równie pokrzywdzonych przez zły los dzieci.

IRA ma całe rzesza fanów. Niejeden z nich byłby zachwycony, gdyby mógł odwiedzić zespół w kameralnej sali prób. To wyróżnienie spotkało jednak Olę Gadajską, 16-latkę z Radomia. Muzycy sprezentowali jej płytę z autografem i specjalnie dla niej wykonali akustycznie jej ulubioną piosenkę, „Wybacz”. Dziewczyna była tak onieśmielona, że długo nie mogła wydusić słowa. - Niesamowite, że mogłam poznać panów z IRA. To od lat ulubiony zespół mojego taty, zaraził mnie sympatią do nich – mówi Aleksandra. Jej tata Artur Gadajski od dziś ma jeszcze więcej powodów, żeby kochać IRĘ, bo zespół zdecydował się wesprzeć jego córkę w bardzo ważnej walce. Walce z chorobą.  - Jeśli tylko możemy pomóc, pomagamy – zapewniają muzycy z IRA.

Na ślicznej twarzy Oli nie widać cierpienia, które ta dziewczyna musi znosić niemal od urodzenia. Przyszła na świat z wieloma wadami wrodzonymi, ale dziś najciężej żyje jej się z artrogrypozą kończyn górnych. To rzadka choroba, która powoduje przykurcze ścięgien, zanik mięśni i sztywność stawów. Przez nią Ola nie może posługiwać się rękami – nie jest w stanie sama się ubrać, jeść. Potrzebuje wsparcia niemal w każdej czynności, a mimo to udało jej się pozostać radosną dziewczyną. Ma szereg pasji: siatkówka, taniec – nawet jeśli na razie pozostają w sferze marzeń.

Szansą na sprawne ręce dla Oli jest operacja przeszczepu mięśni. Jeden z jej etapów dziewczynka ma przejść już w grudniu we francuskiej klinice. Po niej będzie potrzebować rehabilitacji, żmudnej i bardzo kosztownej. Zbyt kosztownej, jak na możliwości rodziny Aleksandry, bo jej roczny koszt to 22 000 złotych.

Na szczęście Ola znalazła się w gronie dzieci, dla których 7 grudnia wieczorem gwiazdy zaśpiewają w TVP1 na koncercie charytatywnym „Serce dla Dzieci”. Poprowadzą go Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. Obok zespołu IRA wystąpią Golec uOrkiestra, Monika Kuszyńska, Andrzej Piaseczny, Magda Steczkowska, Małgorzata Walewska, Natalia Szroeder i Liber, Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski, IRA oraz Sound’n’Grace.

Koncert współorganizują TVP1 oraz wydawnictwo Ringier Axel Springer Polska, które poprzez Fundację Faktu pomaga ciężko chorym dzieciom. Partnerami medialnymi koncertu są Fakt, Fakt24.pl i Onet.pl, natomiast partnerem wspierającym jest Fundacja PGNiG. - W zeszłym roku podczas koncertu udało się nam zebrać ponad 1,6 mln zł, dzięki którym Fundacja Faktu mogła pomóc ponad dwustu dzieciom. Jeśli teraz zbierzemy dwa razy więcej to pojawia się realna szansa dla wielu więcej cierpiących maluchów – podkreślają organizatorzy.