Tak było w 2015 roku: Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski dla Sebastiana!

- Dzień dobry, mam dla ciebie niespodziankę – powiedziała na powitanie piękna aktorka Tamara Arciuch. W duecie z Bartkiem Kasprzykowskim odwiedzili w Ursusie ciężko chorego chłopca, 6-letniego Sebastiana Górniaka. Rzeczywiście mają niespodziankę, bo już w 7 grudnia będą śpiewać dla Sebastiana w telewizji!

Sebastian jest podopiecznym Fundacji Faktu. To dla maluchów takich jak on powstał program pomocy i wielki koncert „Serce dla Dzieci”, który TVP1 organizuje razem z wydawnictwem Ringier Axel Springer Polska. - Mój syn to bardzo aktywne dziecko. Staramy się, żeby żył normalnie, co oczywiście nie jest łatwe. Dlatego to wielka radość, że są ludzie, którzy wyciągają do nas pomocną dłoń – mówiła do Tamary i Bartka wzruszona Kamila Górniak, mama chłopca.
Sebastian nie chodzi, choruje na straszną chorobę – rdzeniowy zanik mięśni. Nie można jej powstrzymać, ale można łagodzić skutki. Chłopcu bardzo potrzebny jest tzw. asystor kaszlu, by śluz nie zalegał w jego drogach oddechowych. Takie urządzenie to dla kwestia 19 tys. zł. Na szczęście 6-latek  jest jednym z dzieci, dla których 7 grudnia wieczorem w TVP1 gwiazdy zaśpiewają na koncercie charytatywnym „Serce dla Dzieci”.
W zeszłym roku podczas naszego charytatywnego koncertu „Serce dla Dzieci” zebraliśmy, dzięki Waszym SMS-om ponad 1,6 mln zł. Dzięki temu mogliśmy pomóc do tej pory ponad 200 dzieciom, które potrzebowały leczenia, sprzętu medycznego, czy środków medycznych! Oby teraz było jeszcze więcej z wpłat – 2, 3, a może 5 mln!

Koncert poprowadzą Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. 7 grudnia obok Tamary i Bartka wystąpią  Golec uOrkiestra, Andrzej Piaseczny,  Monika Kuszyńska, Magda Steczkowska, Małgorzata Walewska, Natalia Szroeder i Liber, IRA oraz Sound’n’Grace. Musicie wtedy być przed telewizorami razem z nami. Walczymy o małych ośmioro bohaterów koncertu, ale i o to, by pomóc jak największe liczbie dzieci, które także walczą o zdrowe!

Zbiórka Fundacji Faktu

Marzę, żeby dziewczynki zaczęły chodzić

Samotna mama 6-letnich bliźniaczek dotkniętych rzadką wadą genetyczną codziennie walczy o ich sprawność i lepsze jutro. Potrzebuje naszej pomocy.

Zbiórka Fundacji Faktu

Rodzina w trudnej sytuacji. Niezbędna rehabilitacja to dla nich marzenie.

Synowie i córki Joanny Sapety z Mazańcowić na Śląsku wymagają opieki neurologicznej, logopedycznej, rehabilitacyjnej i diabetologicznej. Jednak rodzina mierzy się z bardzo trudną sytuacją życiową. Pomóżmy im razem z Fundacją Faktu.

Zbiórka Fundacji Faktu

Na tę rodzinę spadła lawina nieszczęść

Każdy dzień jest wielkim zmaganiem dla Eweliny Gondko i jej rodziny. Aby mogła wyjechać na turnus rehabilitacyjny potrzeba 6 tys. zł. Dla niektórych to mało, ale dla tej rodziny to majątek.

1,5 proc.

1,5 proc. podatku dla Fundacji Faktu. Ratuj z nami chore dzieci. KRS 0000353781

Wpływy z 1,5 proc. dla Fundacji Faktu to konkretna pomoc dla wielu chorych dzieci i ich rodziców, którzy codziennie proszą nas o wsparcie. Nawet niewielkie wpłaty przekładają się na godziny zbawiennej rehabilitacji, sprzęt rehabilitacyjny czy terapię logopedyczną.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Marlenka cierpi na nieznaną chorobę. Jej mama też toczy walkę o życie.

W życiu rodziny z Mokrej na Podkarpaciu każdy dzień to zmagania z chorobą małej Marlenki. Dziewczynka od urodzenia cierpi na poważną niepełnosprawność, a rodzice szukają desperacko odpowiedzi na pytanie — jaka choroba ją tak bardzo dotyka?

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Każdego dnia walczymy o Marikę

Ma 6 lat, a dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki i mówi zaledwie kilka słów. Marika jest bardzo chora, urodziła się z wieloma wadami, ale jej mama robi wszystko, by stała się jak najbardziej samodzielna. Pani Kamila samotnie wychowuje córkę. Każdy z nas może pomóc w tej walce o lepsze jutro Mariki. Cenna jest każda złotówka.