Tak było w 2015 roku: Pomóżmy Golcom walczyć o Julkę!

Łukasz i Paweł Golcowie, słynni bracia z Milówki, przyjechali z ważną wizytą do dziewczynki z sąsiedniej wsi Ujsoły. U niej w domu, jak to Golcowie, dużo i pięknie śpiewali. Ośmioletnia Julia Lach, która jest wielką fanką braci, była zachwycona. A oni już 7 grudnia wystąpią dla niej w telewizji podczas koncertu „Serce dla Dzieci” (start o 20:25). Już teraz możecie wysyłać SMS-y!

Koncert współorganizują TVP1 oraz wydawnictwo Ringier Axel Springer Polska, które poprzez Fundację Faktu pomaga ciężko chorym dzieciom. Takim jak Julka! – Pomożemy spełnić twoje marzenie o tym, żeby zobaczyć warszawską Syrenkę  – przyrzekli małej bohaterce bracia. Dziewczynka wiele już się wycierpiała. Choruje na dziecięce porażenie mózgowe. Zaczęła chodzić całkiem niedawno, po operacji fibrotomii, która zmniejsza przykurcze mięśni. – Lekarze mówili, że zacznie chodzić półtora roku po operacji, a on biegała już po 7 miesiącach – mówi tata Julii Dariusz Lach.

Aby 8-latka samodzielnie stanęła na nogi potrzeba wielu godzin ćwiczeń i rehabilitacji, którą dziewczynka znosi dzielnie, a nawet z uśmiechem. Ale to nie zawsze wystarcza. Walka o samodzielność Julii toczy się codziennie, ale często okazuje się dla jej rodziny zbyt kosztowna. Dziewczynka nosi specjalne wzmocnienia na nóżki, tzw. ortezy. Jednak szybko z nich wyrasta, więc co roku trzeba kupować nowe, a to koszt 8 tys.  zł. Do tego koniecznie musi przejść ponowną fibrotomię, za którą trzeba zapłacić 11 900 złotych.  Czyli łącznie potrzeba 19900 zł.

Na szczęście Julia znalazła się w gronie dzieci, dla których 7 grudnia wieczorem gwiazdy zaśpiewają w TVP1 na koncercie charytatywnym „Serce dla Dzieci”– Specjalnie dla Julii wykonamy niezwykły utwór, „Dobrą piosenkę”. Julia jej jeszcze nie zna, ale na pewno jej się spodoba – zapewnia Paweł Golec, a Łukasz dodaje: - A wcześniej zrobimy sobie spacer nad Wisłę, do Syrenki.

Koncert poprowadzą Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. Obok grupy Golec uOrkiestra, 7 grudnia wystąpią Andrzej Piaseczny, Monika Kuszyńska, Magda Steczkowska, Małgorzata Walewska, Natalia Szroeder i Liber, Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski, IRA oraz Sound’n’Grace. Julia jest jednym z ośmiorga dzieci, dla których zaśpiewają gwiazdy, ale walczymy także o to, by, jeśli się uda, zebrać pieniądze na leczenie wielu innych małych podopiecznych Fundacji Faktu.  Partnerami medialnymi koncertu są Fakt, Fakt24.pl i Onet.pl, natomiast partnerem wspierającym jest Fundacja PGNiG.

W zeszłym roku podczas koncertu udało się zebrać ponad 1,6 mln zł, dzięki którym Fundacja Faktu mogła pomóc nie tylko ośmiorgu zeszłorocznych bohaterów, ale również dziesiątkom innych chorych dzieci.