Tak było w 2015 roku: Monika Kuszyńska zaśpiewa dla Oliwiera!

Na zaproszenie Moniki Kuszyńskiej jej łódzkie studio nagraniowe odwiedził Oliwier Bajur. Miejsce pracy wokalistki okazało się dla chłopca wspaniałym placem zabaw. Na początku nieśmiało się rozglądał, a już po chwili siedział za perkusją i szalał z gitarą. To dla niego Monika zaśpiewa podczas koncertu „Serce dla Dzieci” 7 grudnia w TVP1 (start o godz. 20:25). 7-latek jest bardzo ciężko chory.

– Słyszałam, że Oliwier kocha autobusy, ale chyba właśnie odkrył, że będzie muzykiem. Wszędzie było go pełno – mówi Monika, której mały gość sprawił swoją wizytą wielką przyjemność. – Niektórzy proszą o pomoc słowami, ja o tę pomoc zaśpiewam.  Od Oliwiera i jego cudownej mamy bije taka radość i miłość, że od razu przybywa mi sił do pracy. Od takiego widoku aż chce się pomagać – podkreśla gwiazda.

Koncert „Serce dla Dzieci” współorganizują TVP1 i wydawnictwo Ringier Axel Springer Polska, które poprzez Fundację Faktu pomaga chorym maluchom. 7 grudnia gwiazdy wystąpią dla ósemki dzieci, ale i dla setek innych, równie ciężko doświadczonych przez los. – Jest szansa, że dzięki pieniądzom z charytatywnych SMS-ów, przyjdziemy z pomocą nie tylko ośmiorgu naszych bohaterów. Dlatego tak namawiamy do SMS-owania – podkreślają organizatorzy.

Oliwier tej pomocy potrzebuje bardzo. Kiedy miał 3 lata zdiagnozowano u niego rzadką i nieuleczalną chorobę genetyczną, zespół Coffina-Lowry’ego. Chłopiec nie rozwija się prawidłowo i na co dzień potrzebuje dużo żmudnej rehabilitacji oraz opieki wielu specjalistów. – Rehabilitacja jest bardzo droga. To trzydzieści tysięcy złotych rocznie. Najlepsze efekty przynoszą turnusy rehabilitacyjne. Jeszcze niedawno synek  nie mówił, a teraz dzięki pracy z logopedą zaczął mówić. Dzięki ćwiczeniom zaczął chodzić. Bez ciągłej pracy to wszystko może się cofnąć. Wspaniałe patrzeć jak się rozwija i czuć jak zaraża mnie swoją radością życia – tłumaczy Małgorzata Bajur, mama samotnie wychowująca Oliwiera. Dla jej synka potrzeba teraz 20 tys. zł na cztery najbliższe turnusy rehabilitacyjne.

Koncert poprowadzą Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. Obok Moniki Kuszyńskiej wystąpią Golec uOrkiestra, Andrzej Piaseczny, Magda Steczkowska, Małgorzata Walewska, Natalia Szroeder i Liber, Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski, IRA oraz Sound’n’Grace.

W zeszłym roku podczas koncertu udało się zebrać ponad 1,6 mln zł, dzięki którym Fundacja Faktu pomogła ponad 200 chorym dzieciom. W tym roku warto jeszcze podnieść poprzeczkę!