Tak było w 2015 roku: Magda Steczkowska walczy o Weronikę!

- Bardzo się cieszę, że mogłam poznać Weronikę. Już dawno tyle się nie uśmiałam, co z nią dzisiaj. Do tego jest świetną nauczycielką, nauczyła mnie kilku liter w alfabecie Braille’a - mówiła Magda Steczkowska zachwycona spotkaniem z 8-letnią ciężko chorą Weroniką Ciepieniak z Łomianek. Obie bardzo się polubiły, a już w 7 grudni wezmą razem udział w wielkim koncercie „Serce dla Dzieci” w TVP1 (start o godz. 20:25). Magda zaśpiewa dla Weroniki prosząc Was o SMS-y, które mogą uratować zdrowie dziewczynki!

- Na początku trochę się stresowaliśmy, ale Weronika z panią Magdą szybko znalazły wspólny język. Przez resztę dnia uśmiech nie schodził jej z twarzy – mówi Renata Ciepieniak, mama Weroniki. - Nie mogę się doczekać aż w szkole powiem, że poznałam gwiazdę. Mamy takie samo poczucie humoru – dodaje uradowana dziewczynka.

Weronika jest dzieckiem podwójnie doświadczonym przez los. Urodziła się jako wcześniak ze spotykaną u takich noworodków chorobą oczu – retinopatią wcześniaczą. Mimo wielu operacji , które przeszła dziewczynka jest nadal niewidoma. Do tego choruje na dziecięce porażenie mózgowe, ma trudności z chodzeniem i musi poruszać się na wózku. Ale za to, przy tych wszystkich cierpieniach, uśmiech nie schodzi z buzi tej małej bohaterki!

Dziewczynka od dawna marzyła o komputerze z oprogramowaniem dla niewidomych. Sprzęt o wartości 15 tys. zł był jednak poza zasięgiem tej rodziny z powodów finansowych. Jednak marzenie Weroniki spełni się dzięki koncertowi charytatywnemu „Serce dla Dzieci”, który będzie można obejrzeć 7 grudnia wieczorem w TVP1. Jedynka współorganizuje go z wydawnictwem Ringier Axel Springer Polska, które poprzez Fundację Faktu pomaga chorym dzieciom.

Koncert poprowadzą Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. Obok Mady Steczkowskiej wystąpią Golec uOrkiestra, Andrzej Piaseczny,  Monika Kuszyńska, Małgorzata Walewska, Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski,  Natalia Szroeder i Liber, IRA oraz Sound’n’Grace. W zeszłym roku podczas koncertu udało się zebrać ponad 1,6 mln zł, dzięki którym Fundacja Faktu mogła pomóc dziesiątkom dzieci. Oby teraz było jeszcze lepiej!