Tak było w 2015 roku: Andrzej Piaseczny walczy o zdrowie 8-latka

- Często się smucę, bywam zamyślony, ale Kamil zaraził mnie radością. To mały człowiek, który wyrośnie na wielkiego człowieka - mówi Andrzej Piaseczny wyraźnie poruszony po spotkaniu z Kamilem Turkiem, 8-latkiem z Radomia. Gwiazdor odwiedził w domu chłopca, dla którego już 7 grudnia zaśpiewa w TVP1 na koncercie „Serce dla Dzieci”.

Kamil to naprawdę chłopiec niezwykły. Wciąż jeszcze nie udało mu się samodzielnie zrobić pierwszego kroku, ale zdążył już wydać pierwszą książkę. Podarował ją zresztą Andrzejowi.  – Kamil pisze wiersza i opowiadania, zna się na ornitologii. Naprawdę dużo się od niego nauczyłem – podkreśla piosenkarz.

Kamilowi spotkanie z wokalistą też bardzo się podobało. – Mam nadzieję, że przeczyta moją książkę. Znajomi mi nie uwierzą, że Andrzej Piaseczny był w moim domu. Słuchałem wcześniej jego piosenek, ale teraz będę ich słuchał bardzo dużo, bo Andrzej został moim kolegą – opowiada chłopiec.

Mały poeta z Radomia cierpi na dziecięce porażenie mózgowe. A chciałby kiedyś samodzielnie usiąść! Kamil potrzebuje 10 tys. zł na rehabilitację i 8 tys. zł na nowy wózek. Pomóżmy mu wspólnie!

Koncert poprowadzą Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. Obok Andrzeja Piasecznego wystąpią Golec uOrkiestra, Monika Kuszyńska, Magda Steczkowska, Małgorzata Walewska, Natalia Szroeder i Liber, Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski, IRA oraz Sound’n’Grace. Rok temu zebraliśmy ponad 1,6 mln. zł. To ponad 200 dzieci, którym przyszliśmy z pomocą. Pomyślcie: a jeśli teraz będzie 2,5 mln…

Zbiórka Fundacji Faktu

Marzę, żeby dziewczynki zaczęły chodzić

Samotna mama 6-letnich bliźniaczek dotkniętych rzadką wadą genetyczną codziennie walczy o ich sprawność i lepsze jutro. Potrzebuje naszej pomocy.

Zbiórka Fundacji Faktu

Rodzina w trudnej sytuacji. Niezbędna rehabilitacja to dla nich marzenie.

Synowie i córki Joanny Sapety z Mazańcowić na Śląsku wymagają opieki neurologicznej, logopedycznej, rehabilitacyjnej i diabetologicznej. Jednak rodzina mierzy się z bardzo trudną sytuacją życiową. Pomóżmy im razem z Fundacją Faktu.

Zbiórka Fundacji Faktu

Na tę rodzinę spadła lawina nieszczęść

Każdy dzień jest wielkim zmaganiem dla Eweliny Gondko i jej rodziny. Aby mogła wyjechać na turnus rehabilitacyjny potrzeba 6 tys. zł. Dla niektórych to mało, ale dla tej rodziny to majątek.

1,5 proc.

1,5 proc. podatku dla Fundacji Faktu. Ratuj z nami chore dzieci. KRS 0000353781

Wpływy z 1,5 proc. dla Fundacji Faktu to konkretna pomoc dla wielu chorych dzieci i ich rodziców, którzy codziennie proszą nas o wsparcie. Nawet niewielkie wpłaty przekładają się na godziny zbawiennej rehabilitacji, sprzęt rehabilitacyjny czy terapię logopedyczną.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Marlenka cierpi na nieznaną chorobę. Jej mama też toczy walkę o życie.

W życiu rodziny z Mokrej na Podkarpaciu każdy dzień to zmagania z chorobą małej Marlenki. Dziewczynka od urodzenia cierpi na poważną niepełnosprawność, a rodzice szukają desperacko odpowiedzi na pytanie — jaka choroba ją tak bardzo dotyka?

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Każdego dnia walczymy o Marikę

Ma 6 lat, a dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki i mówi zaledwie kilka słów. Marika jest bardzo chora, urodziła się z wieloma wadami, ale jej mama robi wszystko, by stała się jak najbardziej samodzielna. Pani Kamila samotnie wychowuje córkę. Każdy z nas może pomóc w tej walce o lepsze jutro Mariki. Cenna jest każda złotówka.