Tak było w 2015 roku: 7 grudnia gwiazda zaśpiewa dla Miłosza!

Małgorzata Walewska, śpiewaczka, która na co dzień odwiedza największe teatry operowe świata przyjechała z wizytą do maleńkiej wsi pod Suwałkami. Spotkała się tam z 12-letnim Miłoszem. To dla niego wystąpi 7 grudnia w TVP1 podczas wielkiego koncertu „Serce dla Dzieci” (start o godz. 20:25). Już teraz można wspierać charytatywnymi SMS-ami małego bohatera!

Miłosz Cieślukowski z Żubrówki Nowej po raz pierwszy przyjmował u siebie w domu taką gwiazdę, był więc trochę onieśmielony. Szybko jednak poczuł się w towarzystwie Małgorzaty Walewskiej na tyle pewnie, aby opowiedzieć jej o swoich pasjach. - Uwielbiam matematykę i kocham komputer. Mam dobre oceny, postanowiłem więc zostać informatykiem. Będę tworzył ciekawe gry dla dzieci takich jak ja, które nie mogą swobodnie biegać po podwórku. Chciałbym aby wszystkie nosiły uśmiech na buziach – opowiadał chłopiec.

Do czerwca tego roku Miłosz był pełnym ruchu i energii 12-latkiem. Ćwiczył karate, pasjonował się tańcem. Jednak przy okazji źle gojącego się złamania nogi zdiagnozowano u niego osteosarcomę, nowotwór kości. Cały jego chłopięcy świat runął. Zamiast zabawy przyszedł czas na chemioterapię, utratę włosów, kolejne bolesne operacje, a w końcu tę najtrudniejszą do zaakceptowania – amputację nogi. Sam tylko wie, jak trudno było mu wykrzesać z siebie energię na naukę chodzenia na protezie i żmudną rehabilitację.

- Na wieść o chorobie syna była przerażona. Wydawało mi się, że zostaliśmy z nią sami, że nie damy rady. Ale nagle pojawili się wokół nas wspaniali ludzie gotowi do pomocy – mówi Zofia Hołubowicz, mama samotnie wychowująca Miłosza, która z powodu jego choroby musiała zrezygnować z pracy. Kosztowna rehabilitacja niezbędna Miłoszowi stała się odtąd zupełnie poza zasięgiem rodziny.

Pomocną dłoń wyciągnęła do chłopca Małgorzata Walewska. Postanowiła że zostanie jego ambasadorką podczas koncertu 7 grudnia. - Z radością angażuję się w akcje pomocy skierowane do cierpiących dzieci. Przed laty śpiewałam w szpitalu dziecięcym, gdzie mała dziewczynka spytała mnie, czy jestem księżniczką i mieszkam w zamku. To było wzruszające. Dla Miłosza też chce mi się śpiewać jak najdłużej – mówi diwa.

Chłopiec znalazł się w gronie ośmiorga dzieci, dla których 7 grudnia wieczorem gwiazdy zaśpiewają w TVP1 na koncercie charytatywnym „Serce dla Dzieci”. Będą zbierać między innymi na rehabilitację dla Miłosza, która rocznie pochłania aż 15 000 złotych. – Walczymy o jak największe pieniądze, bo mamy szansę pomóc naszej ósemce, ale poza nimi także wielkiej liczbie dzieci, które zły los potraktował w podobny sposób – podkreślają organizatorzy. Podczas zeszłorocznej edycji koncertu udało się zebrać ponad 1,6 mln zł, dzięki którym Fundacja Faktu mogła pomóc ponad 200 małym podopiecznym. W tym roku warto pobić ten wynik!

Koncert, którego współorganizatorami są TVP1 i wydawnictwo Ringier Axel Springer Polska, poprowadzą Agata Młynarska i Krzysztof Ziemiec. Obok Małgorzaty Walewskiej wystąpią Golec uOrkiestra, Andrzej Piaseczny, Magda Steczkowska, Monika Kuszyńska, Natalia Szroeder i Liber, Tamara Arciuch i Bartek Kasprzykowski, IRA oraz Sound’n’Grace.