Rodzice poparzonego Alana: Pomóżcie naszemu synkowi!

Rodzinę Rekowskich z Rytla na Pomorzu los wystawił na najcięższą próbę. 9-letni Alan płonął jak pochodnia, cudem przeżył. Ma poparzonych 70 proc. ciała. Teraz czeka go długa walka o zdrowie i sprawność.

– Mój syn jest taki wrażliwy, a tak bardzo cierpi. Gdy obudził się w szpitalu, zobaczył mnie i męża przy łóżku, powiedział przez łzy: „Tak dawno was nie widziałem. Modlę się, gdy mnie bardzo boli” – opowiada zapłakana Agnieszka Rekowska (35 l.), mama Alana (9 l.).
Rodzinę Rekowskich z Rytla na Pomorzu los wystawił na najcięższą próbę. 8 kwietnia 9-letni Alan z siostrą Mają (8 l.) i bratem Fabianem (14 l.) poszli pograć w piłkę z kolegami zza miedzy.
W pewnej chwili syn sąsiadów znalazł przy swoim garażu zapalniczkę i łatwopalny lakier. Chłopak zaczął wylewać ciecz na trawę i podpalać. Fabian kazał mu przestać, ale sąsiad nie posłuchał. Chwilę później doszło do tragedii. Duży podmuch wiatru skierował płomienie na stojącego obok Alana. Ubranie chłopca błyskawicznie zajęło się ogniem. Starszy brat położył go na ziemię i zaczął gasić płomienie piachem. Mała Maja pobiegła do domu po pomoc. Na miejsce błyskawicznie wezwano śmigłowiec, który zabrał chłopca do szpitala.
9-latek cudem przeżył. Ma poparzonych 70 proc. ciała. Teraz czeka go długa walka o zdrowie i sprawność. Alan wciąż przebywa w szpitalu i nie wiadomo, jak długo tam zostanie. Ma za sobą pierwsze przeszczepy skóry i czekają go kolejne. Później będzie potrzebował specjalnej odzieży, leków, pomocy psychologa oraz bardzo kosztownej rehabilitacji. To minimum 300 tys. zł rocznie.
Bez pomocy czytelników, którzy nieraz okazywali swoje dobre serca, nie uda się zebrać tej ogromnej kwoty. – Każdy datek jest naszemu synkowi niezwykle potrzebny – mówi Wojciech Rekowski (39 l.), tata poparzonego chłopca.
Ty też możesz pomóc! Liczy się każda złotówka. Wpłać datek, wpisując w rubryce tytułem - DLA ALANA, na konto Fundacji Faktu: 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236.

Na stronie Fundacji Faktu można także wykonać szybki przelew internetowy.

1% podatku dla Fundacji Faktu - nam warto pomagać!

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Wojtek i Emilka czekają na Świętego Mikołaja

Fundacji Faktu pragnie zapewnić Wojtkowi i Ewelince środki na rehabilitację. Prosimy o Waszą pomoc, bo wiemy, że na Darczyńców Fundacji Faktu zawsze możemy liczyć.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Nigdy nie zostawiłabym Wojtusia

Historia Wojtka i jego siostry Aleksandry wzruszyłaby kamień.  - Pierwsza odeszła mama, po ciężkiej chorobie. Po jej śmierci tata zupełnie się rozsypał. Przestał się leczyć, mówił tylko o tym, że pragnie być pochowany obok mamy. I po kilkunastu miesiącach do niej dołączył. Zostałam z Wojtkiem sama – mówi pani Aleksandra Baszura (31 l.) z Nowej Wioski obok Gubina.

Świąteczna akcja Fundacja Faktu

Tylko rehabilitacja pomoże Ewelince

Urodzenie niepełnosprawnego dziecka oznaczało dla mnie i męża pożegnanie z dotychczasowym beztroskim życiem. Nasze poświęcenie nie wystarczy jednak, aby zapewnić córce godne życie. Dlatego prosimy Państwa o pomoc - mówi mama niepełnosprawnej Ewelinki.

Babcia prosi: pomóżcie leczyć moją Wiktorię

Mama Wiktorii nie poradziła sobie z trudami macierzyństwa i opieki nad chorym maleństwem. Wybrała inne życie. – Z pomocą opiekunek z gminy i kuratora sądowego stałam się dla wnuczki rodziną zastępczą. Mamy tylko siebie – mówi Faktowi babcia Wiktorii, Barbara Sambor (66 l.).