Ratunek dla mam i nowonarodzonych dzieci

Walka ze śmiertelnością noworodków to miara, jaką mierzy się postęp cywilizacji. Dominika Kulczyk jest przerażona sytuacją w Tanzanii i postanawia pomóc.

„Nigdy w życiu nie widziałam tak maleńkiej istoty ludzkiej. Tak wielkiej woli życia. To jest niesamowite” – mówi Dominika Kulczyk o przedwcześnie urodzonym chłopcu, Shedracku, który w chwili urodzenia ważył zaledwie 690 gramów. Autorka „Efektu Domina” odwiedziła Tanzanię, by opowiedzieć o wielkim problemie tego kraju: bardzo wysokiej śmiertelności noworodków.

Tanzania to kraj, w którym z usług medycznych może korzystać garstka obywateli. Służba zdrowia jest częściowo płatna, a niskie zarobki większości mieszkańców nie pozwalają na korzystanie z usług lekarzy i szpitali. Szokuje fakt, że w kraju o powierzchni trzy razy większej od Polski i zamieszkanym przez blisko 60 mln ludzi, pracuje zaledwie 260 chirurgów. W szpitalach brakuje: sprzętu medycznego, fartuchów, krwi, leków, rękawiczek jednorazowych, inkubatorów, a przede wszystkich lekarzy specjalistów. Dlatego ciąża i poród to jedne z głównych zagrożeń dla życia i zdrowia młodych kobiet w tym kraju, a na 1000 urodzeń umiera 160 noworodków.

Shedrack miał szczęście, przeżył, bo przyszedł na świat w szpitalu w miejscowości Nyangao. Prowadzi go Polska Misja Medyczna, która z ratowania życia i zdrowia matek oraz noworodków uczyniła swój priorytet. Wprowadziła m.in. szkolenia dla personelu, rozbudowała oddział ginekologiczno-położniczy; sfinansowała oddział intensywnej terapii noworodków. - Śmiertelność dzieci zmalała aż o 30 procent. Tak naprawdę chciałabym dojść do 9 czy 8 procent, co tutaj byłoby niesamowitym sukcesem, bo w Afryce nie ma wielu krajów, które mają tak niską śmiertelność - przyznaje Małgorzata Olasińska-Chart, która szefową Kulczyk Foundation wprowadza w problemy tutejszych matek. Dominika Kulczyk postanowiła wesprzeć działania Polskiej Misji Medycznej. W ramach projektu przeprowadzono renowację przyszpitalnego campu dla kobiet, przychodni dla ciężarnych i dla dzieci oraz doposażono oddział intensywnej terapii noworodków.

Trzeci odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 21 marca o godz. 11.30  w TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.

Efekt Domina

Niepełnosprawne kobiety mają prawo do osobistego szczęścia

Dominika Kulczyk obala tabu i mity związane z rodzicielstwem, seksualnością i aktywnością osób z niepełnosprawnościami.

zbiórka

Samotna mama walczy o Wiktorka każdego dnia

Dzieci mają wiele marzeń. Wiktor Andalukiewicz (11 l.) ma tylko jedno: chce chodzić. Chłopiec i jego dzielna mama wierzą, że znajdą się dobrzy ludzie, którzy im w tym pomogą.

„Efekt Domina”: Wojna odeszła, została rozpacz kobiet

Kulczyk Foundation niesie pomoc rodzinom ofiar masakry w Srebrenicy. W 1995 roku bośniaccy Serbowie wymordowali tam 8 tysięcy muzułmańskich mężczyzn i chłopców.

„Efekt Domina”: Okrutnie krzywdzą dziewczynki w imię tradycji

Dominika Kulczyk w programie „Efekt Domina” pokazuje piekło kobiet w Afryce, gdzie wciąż kultywuje się krwawy zwyczaj obrzezania.

zbiórka

Nikt nie chciał Piotrusia

Dla nas ten maluch jest całym światem – przyznają adopcyjni rodzice Piotrusia z zespołem Downa. W pandemii nie wszystko mogą mu zapewnić sami, dlatego zdecydowali się prosić o pomoc.