Pomóżmy Patrycji jechać na paraolimpiadę

Patrycja ma wiele pasji. Trenuje cross fit, bierze udział w zawodach i je wygrywa. Żeby wygrać z chorobą potrzebuje naszej pomocy

Patrycja Janiszewska (16 l.) z Bolesławca (woj. dolnośląskie) urodziła się z przepukliną oponowo-rdzeniową, wodogłowiem i pęcherzem neurogennym. To wszystko sprawiło, że podopieczna Fundacji Faktu porusza się na wózku. Ale nie zamierza się poddawać, radość życia znajduje w zajęciach cross fit i w garncarstwie.

– To ja zaczęłam pierwsza chodzić na ćwiczenia. Patrycja początkowo miała tremę, jak sobie poradzi, ale w wakacje spróbowała i połknęła bakcyla – opowiada Izabela Janiszewska (37 l.), mama dziewczynki. Wychowuje ją samotnie, bo z ojcem są po rozwodzie. Patrycja ćwiczy z grupą niepełnosprawnych. – Lubi sport i rywalizację. Ma sześć pucharów w zawodach wózkami na piasku czy po kamieniach, ale też w bocce, dyscyplinie polegającej na rzucaniu kulami do celu na piasku.

Sport to nie jedyne hobby Patrycji. W związku z tym, że Bolesławiec słynie z ceramiki, poszła kiedyś na zajęcia artystyczne i bardzo jej się spodobały. Zaczęła od wykonania odlewu czajniczka, potem robiła miseczki, dzbanki, które są teraz ozdobą kuchni.

– Cross fit to przede wszystkim satysfakcja, że radzę sobie nawet z trudniejszymi ćwiczeniami – mówi Patrycja. – A zajęcia z ceramiki to przyjemność, ale też i nauka cierpliwości, bo wykonanie formy, wypalenie, zdobienie zajmuje dużo czasu. Chyba najbardziej lubię zdobić, ostatnio malowałam gałązki z listkami. Takie ćwiczenia mnie usprawniają, a poza tym pozwalają wyjść do ludzi, żebym nie siedziała tylko w domu.

Ostatnio zrobiła kurs malowania paznokci. I teraz maluje koleżankom oraz babci.
Żadne hobby nie zastąpi jednak rehabilitacji. Patrycja stara się nie opuszczać szkoły, więc turnusy zamienia na codziennie ćwiczenia w domu. Trzy miesiące ćwiczeń z rehabilitantem kosztuje 4800 złotych.

Pomóż Patrycji, weź udział w Świątecznej akcji Fundacji Faktu.
- zrób szybki przelew ze strony FundacjaFaktu.pl, lub przelew tradycyjny na rachunek nr 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236, tytuł przelewu: SERCE*
* Darowiznę dla Fundacji Faktu można odliczyć od podatku rozliczając PIT za 2018 rok.

Zbiórka Fundacji Faktu

Marzę, żeby dziewczynki zaczęły chodzić

Samotna mama 6-letnich bliźniaczek dotkniętych rzadką wadą genetyczną codziennie walczy o ich sprawność i lepsze jutro. Potrzebuje naszej pomocy.

Zbiórka Fundacji Faktu

Rodzina w trudnej sytuacji. Niezbędna rehabilitacja to dla nich marzenie.

Synowie i córki Joanny Sapety z Mazańcowić na Śląsku wymagają opieki neurologicznej, logopedycznej, rehabilitacyjnej i diabetologicznej. Jednak rodzina mierzy się z bardzo trudną sytuacją życiową. Pomóżmy im razem z Fundacją Faktu.

Zbiórka Fundacji Faktu

Na tę rodzinę spadła lawina nieszczęść

Każdy dzień jest wielkim zmaganiem dla Eweliny Gondko i jej rodziny. Aby mogła wyjechać na turnus rehabilitacyjny potrzeba 6 tys. zł. Dla niektórych to mało, ale dla tej rodziny to majątek.

1,5 proc.

1,5 proc. podatku dla Fundacji Faktu. Ratuj z nami chore dzieci. KRS 0000353781

Wpływy z 1,5 proc. dla Fundacji Faktu to konkretna pomoc dla wielu chorych dzieci i ich rodziców, którzy codziennie proszą nas o wsparcie. Nawet niewielkie wpłaty przekładają się na godziny zbawiennej rehabilitacji, sprzęt rehabilitacyjny czy terapię logopedyczną.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Marlenka cierpi na nieznaną chorobę. Jej mama też toczy walkę o życie.

W życiu rodziny z Mokrej na Podkarpaciu każdy dzień to zmagania z chorobą małej Marlenki. Dziewczynka od urodzenia cierpi na poważną niepełnosprawność, a rodzice szukają desperacko odpowiedzi na pytanie — jaka choroba ją tak bardzo dotyka?

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Każdego dnia walczymy o Marikę

Ma 6 lat, a dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki i mówi zaledwie kilka słów. Marika jest bardzo chora, urodziła się z wieloma wadami, ale jej mama robi wszystko, by stała się jak najbardziej samodzielna. Pani Kamila samotnie wychowuje córkę. Każdy z nas może pomóc w tej walce o lepsze jutro Mariki. Cenna jest każda złotówka.