Pomóżmy Patrycji jechać na paraolimpiadę

Patrycja ma wiele pasji. Trenuje cross fit, bierze udział w zawodach i je wygrywa. Żeby wygrać z chorobą potrzebuje naszej pomocy

Patrycja Janiszewska (16 l.) z Bolesławca (woj. dolnośląskie) urodziła się z przepukliną oponowo-rdzeniową, wodogłowiem i pęcherzem neurogennym. To wszystko sprawiło, że podopieczna Fundacji Faktu porusza się na wózku. Ale nie zamierza się poddawać, radość życia znajduje w zajęciach cross fit i w garncarstwie.

– To ja zaczęłam pierwsza chodzić na ćwiczenia. Patrycja początkowo miała tremę, jak sobie poradzi, ale w wakacje spróbowała i połknęła bakcyla – opowiada Izabela Janiszewska (37 l.), mama dziewczynki. Wychowuje ją samotnie, bo z ojcem są po rozwodzie. Patrycja ćwiczy z grupą niepełnosprawnych. – Lubi sport i rywalizację. Ma sześć pucharów w zawodach wózkami na piasku czy po kamieniach, ale też w bocce, dyscyplinie polegającej na rzucaniu kulami do celu na piasku.

Sport to nie jedyne hobby Patrycji. W związku z tym, że Bolesławiec słynie z ceramiki, poszła kiedyś na zajęcia artystyczne i bardzo jej się spodobały. Zaczęła od wykonania odlewu czajniczka, potem robiła miseczki, dzbanki, które są teraz ozdobą kuchni.

– Cross fit to przede wszystkim satysfakcja, że radzę sobie nawet z trudniejszymi ćwiczeniami – mówi Patrycja. – A zajęcia z ceramiki to przyjemność, ale też i nauka cierpliwości, bo wykonanie formy, wypalenie, zdobienie zajmuje dużo czasu. Chyba najbardziej lubię zdobić, ostatnio malowałam gałązki z listkami. Takie ćwiczenia mnie usprawniają, a poza tym pozwalają wyjść do ludzi, żebym nie siedziała tylko w domu.

Ostatnio zrobiła kurs malowania paznokci. I teraz maluje koleżankom oraz babci.
Żadne hobby nie zastąpi jednak rehabilitacji. Patrycja stara się nie opuszczać szkoły, więc turnusy zamienia na codziennie ćwiczenia w domu. Trzy miesiące ćwiczeń z rehabilitantem kosztuje 4800 złotych.

Pomóż Patrycji, weź udział w Świątecznej akcji Fundacji Faktu.
- zrób szybki przelew ze strony FundacjaFaktu.pl, lub przelew tradycyjny na rachunek nr 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236, tytuł przelewu: SERCE*
* Darowiznę dla Fundacji Faktu można odliczyć od podatku rozliczając PIT za 2018 rok.