Pomóż Mateuszkowi razem z Fundacją Faktu

Mateusz marzy o rodzicach i walczy o sprawność. Każdy może go w tej walce wesprzeć. Wystarczy SMS...

Obok historii tego chłopca nie można przejść obojętnie. Mateusz ma 9 lat, ale nigdy nie miał prawdziwego domu. Jest dzieckiem niepełnosprawnym. Rodzice porzucili go w szpitalu, trafił do domu im. Janusza Korczaka w Gdańsku, ale wciąż wierzy, że jego los się odmieni. Czeka na nowych rodziców i marzy, że kiedyś zacznie chodzić. Ale do tego 9-latek potrzebuje rehabilitacji. To może się udać! Za pół roku terapii zapłaci Fundacja Faktu. Potrzebujemy też twojej pomocy, by zapłacić za kolejne miesiące.

Mateusz urodził się z przepukliną oponowo-rdzeniową. Nie chodzi, ale jest bardzo samodzielny. Chłopiec zwierzył się nam, jak bardzo chciałby mieć prawdziwy dom, tatę z którym mógłby porozmawiać na każdy temat i czułą, kochającą mamę. Mateusz wierzy, że kiedy tylko znajdzie nowy dom, to wszystko się zmieni i być może nawet zacznie chodzić. Odpowiednia regularna rehabilitacja i postęp medycyny mogą zdziałać cuda. Niestety domu im. Janusza Korczaka w Gdańsku, w którym mieszka chłopiec nie stać na zapewnienie wszystkich potrzebnych zabiegów.

– Mateusz z uwagi na swoją chorobę porusza się na wózku aktywnym. Każda dodatkowa godzina rehabilitacji wzmocniłaby siłę mięśni kończyn górnych dziecka, co miałoby ogromne znaczenie w jego codziennej samoobsłudze m.in. przesiadanie się z wózka na łóżko, krzesło, wykonywanie czynności higienicznych – mówi Ilona Puckowska-Pociask, dyrektor domu im. Janusza Korczaka w Gdańsku. – Większa samodzielność dałaby chłopcu więcej pewności siebie i w przyszłości ułatwiłaby mu usamodzielnienie się. Systematyczna rehabilitacja nauczy Mateusza wytrwałości a indywidualny i pozytywny kontakt z rehabilitantem sprawi, że poczuje się ważny, doceniony a przede wszystkim zmobilizuje się do podejmowania wysiłku.

– Nie mogliśmy przejść obojętnie obok historii i marzeń Mateusza. Już dziś Mateusz może zacząć regularną rehabilitację  i mocno wierzę, że dzięki serdeczności czytelników Faktu wspólnie będziemy wspierać go w usamodzielnianiu się przez cały rok – mówi Joanna Szczypek, wiceprezes Fundacji Faktu, która zapłaci za półroczną rehabilitację Mateusza.  Chłopiec będzie miał zapewnione 2-3 godziny ćwiczeń w tygodniu pod okiem wykwalifikowanych fizjoterapeutów, co kosztuje 4800 zł. Aby kontynuować zajęcia przez cały rok potrzeba drugie tyle.

Chciałbyś pomóc Mateuszowi? Liczy się każda złotówka. Można wpłacić dowolną kwotę na konto bankowe zbiórki Fundacji Faktu „Serce dla Dzieci” o numerze 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236, z dopiskiem „Dla Mateusza".

MF

Ewa pilnie potrzebuje nowego wózka

Każda wyprawa poza dom to wielka radość dla Ewy. Jednak bez wózka, z którego wyrosła dziewczynka będzie musiała zostać w czterech ścianach. Potrzebna jest nasza pomoc!

Będziemy walczyć o Weronikę

Państwo Bassakowie dali szansę porzuconej dziewczynce. Kilka miesięcy po adopcji okazało się, że jest poważnie chora. – Płakaliśmy razem – wspominają.

Nie ma cudownego leku dla Dominiki. Ratuje ją tylko rehabilitacja!

Ludzie często pytają, po co rehabilitować Dominikę, i tak nie wyzdrowieje. Utrzymanie głowy to dla niej olbrzymi wysiłek. Udaje się tylko dzięki rehabilitacji. Łatwiej też przełyka jedzenie, lżej oddycha, lepiej śpi w nocy. Właśnie po to jest ta rehabilitacja, aby poprawić komfort życia naszej chorej córki - tłumaczy Małgorzata Michalska, zastępcza mama 13-letniej Dominiki.

Trzeba naprawić nóżki Janka

Aby ratować zdrowie ukochanego synka, państwo Ciesielscy musieli się zapożyczyć. Operacja uwolnienia mięśni nóg kosztowała 10 tys. złotych. To jednak nie koniec ich problemów, bo bez intensywnej i kosztownej rehabilitacji cały ból ich syna pójdzie na marne.

11. Urodziny Fundacji Faktu

Urodziny Fundacji Faktu. W trudnym roku pandemii 140 dzieci dostało pomoc.

Oto jak wielkie są serce Czytelników Faktu. Dzięki nim mogliśmy w tym trudnym czasie być z naszymi podopiecznymi i udzielać im pomocy. Dotarła aż do 140 maluchów dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością. Fundacja Faktu kończy właśnie 11 lat i mamy wiele powodów do dumy!

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.