Niepełnosprawne kobiety mają prawo do osobistego szczęścia

Dominika Kulczyk obala tabu i mity związane z rodzicielstwem, seksualnością i aktywnością osób z niepełnosprawnościami.

W kolejnym odcinku ósmego sezonu „Efektu Domina” poznajemy Asię – mamę małej Helenki, która mimo poruszania się na wózku realizuje się jako matka i żona. Asia przebyła długą drogę, by stawić czoła przeciwnościom i spełnić swoje marzenie o macierzyństwie, a dziś jest wzorem determinacji dla innych kobiet w podobnej sytuacji. „Nie znałam żadnej innej dziewczyny na wózku, która byłaby w ciąży, po prostu wiedziałam, że wchodzę na taki nieznany teren” – przyznaje Asia.

Statystyki odnoszące się do podejścia społecznego do seksualności osób z niepełnosprawnościami są zatrważające. Dwie na pięć osób z niepełnosprawnością przyznają, że spotkało się z dyskryminacją pod względem seksualności i rodzicielstwa – usłyszały, że seksualność ich nie dotyczy i nie powinny posiadać dzieci. Osoby z niepełnosprawnościami są z reguły wykluczane, dyskryminowane, a same borykają się z barierami psychicznymi i fizycznymi w realizowaniu swoich potrzeb i marzeń. Zazwyczaj towarzyszy im przy tym wizerunek pełny współczucia i litości, w którym nie ma miejsca na spełnianie się i czerpanie radości z życia.

W 4. odcinku „Efektu Domina” prezeska Kulczyk Foundation przybliży również historię Marty – aktywnej, świadomej i wiedzącej, czego chce kobiety. Marta, mimo że cierpi na dziecięce porażenie mózgowe, udowadnia, że niepełnosprawność nie jest barierą w dążeniu do celu. „Bariera jest tylko, jakby, możliwością w trudnym opakowaniu” – mówi bohaterka. Kobieta jest przykładem, że ograniczenia są tylko w naszej głowie i to, co należy przede wszystkim zmienić, to myślenie o niepełnosprawności.

Czwarty odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 28 marca o godz. 11.30  w TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.

Efekt Domina

Ratunek dla mam i nowonarodzonych dzieci

Walka ze śmiertelnością noworodków to miara, jaką mierzy się postęp cywilizacji. Dominika Kulczyk jest przerażona sytuacją w Tanzanii i postanawia pomóc.

zbiórka

Samotna mama walczy o Wiktorka każdego dnia

Dzieci mają wiele marzeń. Wiktor Andalukiewicz (11 l.) ma tylko jedno: chce chodzić. Chłopiec i jego dzielna mama wierzą, że znajdą się dobrzy ludzie, którzy im w tym pomogą.

„Efekt Domina”: Wojna odeszła, została rozpacz kobiet

Kulczyk Foundation niesie pomoc rodzinom ofiar masakry w Srebrenicy. W 1995 roku bośniaccy Serbowie wymordowali tam 8 tysięcy muzułmańskich mężczyzn i chłopców.

„Efekt Domina”: Okrutnie krzywdzą dziewczynki w imię tradycji

Dominika Kulczyk w programie „Efekt Domina” pokazuje piekło kobiet w Afryce, gdzie wciąż kultywuje się krwawy zwyczaj obrzezania.

zbiórka

Nikt nie chciał Piotrusia

Dla nas ten maluch jest całym światem – przyznają adopcyjni rodzice Piotrusia z zespołem Downa. W pandemii nie wszystko mogą mu zapewnić sami, dlatego zdecydowali się prosić o pomoc.