Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

– Śmieją się z nas, że podczas okresu nie możemy się wspinać na drzewa, ponieważ wtedy uschną – mówi Dominice Kulczyk młodziutka Ugandyjka. – Zabraniają nam chodzić po wodę w czasie okresu. Mówią, że jeśli to zrobimy, to będziemy krwawić do końca życia – dodaje jej koleżanka. W ich kraju dojrzewanie to prawdziwy koszmar.

– W Ugandzie wiele dziewczynek z powodu biedy nie może kupić środków higienicznych, więc używa starych szmatek, gazet, liści bananowca – opowiada Dominika Kulczyk, prezeska Kulczyk Foundation, która  w 7. odcinku „Efektu Domina” pokazuje problemy tamtejszych kobiet. – Nie wolno nam gotować, ponieważ jesteśmy brudne i nie powinnyśmy dotykać czegoś, co ktoś będzie jadł – zwierzyła się Dominice Kulczyk 31-letnia Mutesi. Przyszło jej urodzić się w kraju, w którym ubóstwo menstruacyjne jest szczególnie dotkliwe. W Ugandzie dojrzewające dziewczęta często nie mają dostępu do środków higienicznych podczas okresu, nie są edukowane na temat miesiączki i cyklu, a zwykła podpaska bywa produktem nieosiągalnym, a nierzadko też nieznanym.

Dominika Kulczyk postanowiła wesprzeć prokobiecą organizację Irise, która w Ugandzie uczy dziewczęta, jak prawidłowo dbać o siebie podczas menstruacji. – Z naszego doświadczenia wynika, że dużo dziewczynek opuszcza zajęcia w szkole podczas okresu, ponieważ nie mają środków zapewniających komfort w tym czasie – opowiedziała Dominice Kulczyk Agnes Akullo, menadżerka projektów Irise. Na szczęście dzięki szkoleniom Irise dziewczynki przestają się wstydzić swojej rozkwitającej kobiecość i zyskują pewność siebie.

Siódmy odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 25 kwietnia o godz. 11.30  w TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Nasz sukces

To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Nasz sukces

Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Efekt Domina

Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.