Na miejscu rodziny mają zagwarantowane podstawowe warunki do życia. Zostały one zapewnione przez władze miasta i życzliwych mieszkańców. Jednak dodatkowe przyjemności znacznie przekraczają możliwości finansowe ludzi dobrych woli. A nam zależały na tym, aby dzieci, które nie mogą liczyć na bezpieczne dzieciństwo, choć na chwilę poczuły się dobrze w obcym dla siebie miejscu.

– Potrzeby naszych rodzin są ogromne. Ratując życie, zabierali ze sobą tylko najpotrzebniejsze rzeczy, które mogły zmieścić się tylko do walizki – wyjaśnia Anna Budzińska, wiceprezeska gołdapskiego stowarzyszenia "Szkoła pod lasem".

Przyznaje też, że pomoc ze strony mieszkańców i instytucji działających w Gołdapi przyszła natychmiast, ale wciąż jest jeszcze sporo rzeczy, które mogłyby uprzyjemnić maluchom życie.

– Od początku wybuchu wojny w naszym mieście schronienie odnalazło 150 ukraińskich dzieci. Przyjechały tu z mamami, babciami i ciociami – tłumaczy Anna Rawinis z urzędu miejskiego w Gołdapi.

Dzieci w obliczu wojny

Dzięki Czytelnikom Faktu, którzy hojnie zasilili konto naszej zbiórki, kupiono dla dzieci, m.in. maty do ćwiczeń, drążki do skakania, deskorolki, piłki do gry w nogę, siatkówkę, deskorolki i zestawy do badmintona.

– Prezenty te traktujemy jako spóźnione podarunki na dzień dziecka – wyjaśnia pani Anna. Naprawdę miło było zobaczyć uśmiech na twarzach skrzywdzonych dzieci. Ważne jest też to, że sprzęt odciągnie je od internetu i poprawi ich aktywność fizyczną. Szczególnie teraz, gdy przed nami lato i wakacje – mówi pani Anna.

Dodatkowo nasze wydawnictwo Ringier Axel Springer oraz internetowa księgarnia Literia.pl w ramach akcji "1 + 1 książka dla dzieci z Ukrainy" przekazało 500 książeczek z kolorowankami i naklejkami.

Pomóż maluchom z Ukrainy

Trwa zbiórka Fundacji Faktu dla chorych maluchów z Ukrainy. Możesz pomóc razem z nami! Konto zbiórki charytatywnej Fundacji Faktu „Serce dla Dzieci": 56 1240 6292 1111 0010 8942 9968 tytuł przelewu: Ukraina.

Zbiórkę można też zasilić, robiąc szybki przelew ze strony Fundacjafaktu.pl, zakładka „Chcę pomóc"

Potrzebujesz pomocy?

Pragniemy zrobić co w naszej mocy, aby przywrócić dzieciom dotkniętym przez wojnę choćby namiastkę dzieciństwa. Dlatego jeżeli potrzebujesz pomocy, wejdź na stronę fundacjafaktu.pl, zakładka: "Dopomoga Ukraini"

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Wojtek i Emilka czekają na Świętego Mikołaja

Fundacji Faktu pragnie zapewnić Wojtkowi i Ewelince środki na rehabilitację. Prosimy o Waszą pomoc, bo wiemy, że na Darczyńców Fundacji Faktu zawsze możemy liczyć.