Kupiliśmy asystor kaszlu dla hospicjum!

Udało się! Podopieczni Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci w Gdańsku dostaną asystor kaszlu. Pomogli Czytelnicy Faktu, biegacze z Trójmiasta i Fundacja Faktu. Udało się kupić urządzenie za 20 tys.

Asystor kaszlu to sprzęt, który pomaga nieuleczalnie chorym dzieciom w odkrztuszaniu podczas infekcji dróg oddechowych. W wielu przypadkach to urządzenie może uratować życie. Pomorskie Hospicjum dla Dzieci ma co prawda taki sprzęt, jednak jest on już bardzo wysłużony. Kiedy dowiedzieliśmy się, że maluchom potrzebny jest nowy asystor, postanowiliśmy działać!
W naszą zbiórkę zaangażowali się też biegacze z akcji Run Beach Morning. Od marca co niedziela spotykaliśmy się przy molo w gdańskim Brzeźnie, pokonywaliśmy marszobiegiem 5 km i promowaliśmy naszą akcję. Z miesiąca na miesiąc spływało do nas wsparcie od ludzi o dobrych sercach. Dzięki Fundacji Faktu mogliście wysyłać charytatywne SMS-y. No i mamy sukces! Nowiutki asystor trafił już do Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci!
– Jesteśmy bardzo szczęśliwi, bo taki sprzęt to majątek – mówi Paweł Ryta, rzecznik hospicjum. – Sami nie dalibyśmy rady uzbierać takich pieniędzy. Dziękujemy Czytelnikom, Fundacji Faktu i biegaczom. Bez was to wszystko by się nie udało! – dodaje.