Kupiliśmy asystor kaszlu dla hospicjum!

Udało się! Podopieczni Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci w Gdańsku dostaną asystor kaszlu. Pomogli Czytelnicy Faktu, biegacze z Trójmiasta i Fundacja Faktu. Udało się kupić urządzenie za 20 tys.

Asystor kaszlu to sprzęt, który pomaga nieuleczalnie chorym dzieciom w odkrztuszaniu podczas infekcji dróg oddechowych. W wielu przypadkach to urządzenie może uratować życie. Pomorskie Hospicjum dla Dzieci ma co prawda taki sprzęt, jednak jest on już bardzo wysłużony. Kiedy dowiedzieliśmy się, że maluchom potrzebny jest nowy asystor, postanowiliśmy działać!
W naszą zbiórkę zaangażowali się też biegacze z akcji Run Beach Morning. Od marca co niedziela spotykaliśmy się przy molo w gdańskim Brzeźnie, pokonywaliśmy marszobiegiem 5 km i promowaliśmy naszą akcję. Z miesiąca na miesiąc spływało do nas wsparcie od ludzi o dobrych sercach. Dzięki Fundacji Faktu mogliście wysyłać charytatywne SMS-y. No i mamy sukces! Nowiutki asystor trafił już do Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci!
– Jesteśmy bardzo szczęśliwi, bo taki sprzęt to majątek – mówi Paweł Ryta, rzecznik hospicjum. – Sami nie dalibyśmy rady uzbierać takich pieniędzy. Dziękujemy Czytelnikom, Fundacji Faktu i biegaczom. Bez was to wszystko by się nie udało! – dodaje.

Ewa pilnie potrzebuje nowego wózka

Każda wyprawa poza dom to wielka radość dla Ewy. Jednak bez wózka, z którego wyrosła dziewczynka będzie musiała zostać w czterech ścianach. Potrzebna jest nasza pomoc!

Będziemy walczyć o Weronikę

Państwo Bassakowie dali szansę porzuconej dziewczynce. Kilka miesięcy po adopcji okazało się, że jest poważnie chora. – Płakaliśmy razem – wspominają.

Nie ma cudownego leku dla Dominiki. Ratuje ją tylko rehabilitacja!

Ludzie często pytają, po co rehabilitować Dominikę, i tak nie wyzdrowieje. Utrzymanie głowy to dla niej olbrzymi wysiłek. Udaje się tylko dzięki rehabilitacji. Łatwiej też przełyka jedzenie, lżej oddycha, lepiej śpi w nocy. Właśnie po to jest ta rehabilitacja, aby poprawić komfort życia naszej chorej córki - tłumaczy Małgorzata Michalska, zastępcza mama 13-letniej Dominiki.

Trzeba naprawić nóżki Janka

Aby ratować zdrowie ukochanego synka, państwo Ciesielscy musieli się zapożyczyć. Operacja uwolnienia mięśni nóg kosztowała 10 tys. złotych. To jednak nie koniec ich problemów, bo bez intensywnej i kosztownej rehabilitacji cały ból ich syna pójdzie na marne.

11. Urodziny Fundacji Faktu

Urodziny Fundacji Faktu. W trudnym roku pandemii 140 dzieci dostało pomoc.

Oto jak wielkie są serce Czytelników Faktu. Dzięki nim mogliśmy w tym trudnym czasie być z naszymi podopiecznymi i udzielać im pomocy. Dotarła aż do 140 maluchów dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością. Fundacja Faktu kończy właśnie 11 lat i mamy wiele powodów do dumy!

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.