Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.

Gwatemala to kraj brutalnie naznaczony przez toczącą się tam przez ponad 35 lat wojnę domową zakończoną w 1996 roku. Skutki tej krwawej wojny są po dziś dzień bardzo dotkliwe, a Gwatemala boryka się z wieloma problemami społecznymi. W szczególny sposób dotyczą one młodego pokolenia, a zwłaszcza dziewczynek. „Przemoc, narkotyki, prostytucja, gangsterzy... To wszystko, co oglądasz w serialach, to tutaj rzeczywistość” – tak opisuje współczesną Gwatemalę Juan Pablo Romero Fuentes, charyzmatyczny gwatemalski edukator, feminista i założyciel jedynej w swoim rodzaju szkoły i ruchu społecznego o nazwie El Patojismo: Marzenia i idee w akcji.

Juan Pablo to człowiek, który jako młody chłopak poznał życie ulicy i stracił na niej wielu przyjaciół. Jest on bohaterem kolejnego odcinka serialu dokumentalnego „Efekt Domina”. Dominika Kulczyk przybliża w nim filozofię i działania tej organizacji, zwłaszcza te skierowane do dziewcząt.

Poza nauką szkolną, wyżywieniem, rozwojem talentów artystycznych i sportowych, Juan Pablo gwarantuje młodym Gwatemalczykom wsparcie emocjonalne i społeczne, akceptację, zrozumienie, miłość, godność i perspektywy na lepszą przyszłość. Nastoletnia Ester, od dziecka bita przez rodziców i wyrzucana kolejno ze wszystkich szkół w miasteczku, po kilku latach spędzonych w szkole Juana Pablo stała się przebojową i empatyczną edukatorką seksualną, raperką, trenerką męskiej drużyny piłkarskiej oraz bezcennym wzorcem osobowym i wsparciem dla młodszych koleżanek. Michelle, od dziecka pozbawiona miłości rodziców, bita i zmuszana do pracy, dopiero w El Patojismo zrozumiała, jak to jest być kochaną i radosną. Tutaj też rozwinęła talenty artystyczne, o których istnieniu wcześniej nawet nie miała pojęcia. Dlatego działania nastawione na wzmocnienie pozycji kobiet i dziewczynek w tym kraju są kwestią szczególnie palącą. Kulczyk Foundation wspiera działania El Patojismo w umacnianiu pozycji dziewczynek i kobiet oraz pomaga organizacji Juana Pablo w tworzeniu bezpiecznej przestrzeni dla nich.

Szósty odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 18  kwietnia o godz. 11.30  w TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Nasz sukces

To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

Nasz sukces

Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.