Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.

Każdego roku tysiące kobiet wabionych jest z Nigerii do Włoch w nadziei na nowe, dostatnie życie. Tymczasem zamiast obiecanej pracy trafiają w pułapkę handlu ludźmi i zmuszane są do pracy jako prostytutki. Dominika Kulczyk pomaga wyrwać je z piekła.

47-letnia Princess Inyang Okokon, matka czwórki dzieci, wie z pierwszej ręki o okropnościach, jakie przeżywają te kobiety. W 1999 roku sama została przemycona z domu w Nigerii na ulice Turynu. „Kiedy z nimi rozmawiam, mówię im, że znam ich historię, bo to też jest moja historia” - mówi dzisiaj.

20 lat temu każdego dnia i nocy przez ponad osiem miesięcy Princess pracowała na turyńskich ulicach. Mężczyźni bywali brutalni. Dwukrotnie została dźgnięta nożem, grożono jej bronią. Jedyne, co sprawiało, że była silna, to obietnica złożona samej sobie, że ucieknie. Bez względu na to, ilu miała klientów, jej dług się, który rzekomo miała za przybycie do Włoch, nie zmniejszał. W końcu jej modlitwy zostały wysłuchane. Pewnego ranka, kiedy szła do domu, pewien mężczyzna zatrzymał się w swoim samochodzie i zapytał, czy może zabrać ją na plażę. To Włoch Alberto Mossino. Ich spotkania szybko przerodziły się w uczucie. Alberto pomógł jej spłacić dług i, aby sprawiedliwości stało się zadość, Princess jako jedna z pierwszych wytoczyła swoim dręczycielom sprawę w sądzie. Jej stęczycielka została skazana na cztery lata więzienia, a Princess i Alberto wzięli ślub, urodziła im się córka córkę, a Alberto zaadoptował także trójkę dzieci Princess.

Wyzwolona Princess zajęła się pracą dla PIAM Onlus (Progetto Integrazione Accoglienza Migranti), fundacji zajmującej się prawami migrantów i zwalczającej handel ludźmi. Jej historia to jedna z wielu, które usłyszymy w kolejnym odcinku „Efektu Domina”. Dominika Kulczyk spotka się z dziewczynami, które na przepełnionych łódkach przypłynęły z Nigerii do Europy, zwabione obietnicami legalnej pracy we Włoszech. Poznamy podopieczne fundacji PIAM Onlus, której działania wspiera Kulczyk Foundation: m.in. finansuje szkolenia zawodowe, kursy językowe i trzymiesięczne staże, dzięki czemu mogą znaleźć pracę i uzyskać niezależne, samodzielne życie.

Piąty odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 11 kwietnia o godz. 11.30  w TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.

Nasz sukces

Spełniliśmy marzenie: Arturek biega i skacze!

Dzięki regularnej rehabilitacji, którą pomogła sfinansować Fundacja Faktu chłopiec pewniej stanął na nóżki.

Nasz sukces

To nasz wspólny sukces: Weronika odzyskuje kontrolę na ciałem

W czerwcu zeszłego roku dzięki środkom zebranym przez Czytelników Faktu Weronika dostała szansę na intensywną rehabilitację. Zrobiła ogromne postępy.

Efekt Domina

Mówią nam, że jesteśmy brudne

Dominika Kulczyk poznała dramat dojrzewających dziewcząt w Ugandzie. Brak im dostępu do podstawowych środków higienicznych. Wiele z nich nigdy nie widziało podpaski.

Nasz sukces

Julka wreszcie powiedziała do mnie mamo

W ubiegłym roku pomogliśmy zebrać środki na intensywną rehabilitację dziewczynki chorej na ciężką postać mózgowego porażenia dziecięcego. Jej postępy to nasz wspólny sukces!

Efekt Domina

Jak wyrwać dziewczynki z mroku ulicy

Los młodych kobiet w Gwatemali może być wyjątkowo okrutny. Ale Dominika Kulczyk pokazuje, że można dać im szansę i zerwać z kulturą macho.