Fundacja Faktu rusza „NA POMOC” zagrożonym koronawirusem

Fundacja Faktu rozpoczyna akcję „NA POMOC”, aby chronić najbardziej narażonych na zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2. 25 tysięcy maseczek ochronnych już trafiło do potrzebujących. Ale na tym nie koniec. Rusza zbiórka charytatywna na środki ochrony osobistej dla służb medycznych. Każdy może wziąć w niej udział. I udział każdego jest na wagę złota. Jak praca lekarzy czy pielęgniarek w czasach pandemii.

Fundacja Faktu, organizacja charytatywna związana z największą polską gazetą codzienną FAKT rozpoczęła akcję ochronną przeciwko pandemii koronawirusa SARS-CoV-2. Celem akcji jest wyposażenie grup społecznych i zawodowych najbardziej narażonych na zakażenie koronawirusem w niezbędne środki ochrony osobistej. Fundacja pozyskała 25 tysięcy maseczek, które już przekazała najbardziej potrzebującym. Na początek 10 tysięcy maseczek trafiło do sprzedawców prasy, których praca związana jest z codziennie podejmowanym ryzykiem.

- Od podejmowania tego ryzyka jest uzależnione nie tylko utrzymanie ich rodzin, ale też dostęp części społeczeństwa do informacji. Dlatego bardzo nam zależało, aby wykonać gest w stronę tej grupy zawodowej. Mamy już sygnały, że trafiliśmy w dziesiątkę i sprzedawcy bardzo nasze działania doceniają. Maseczki trafiły do nich jeszcze przed Wielkanocą – mówi Joanna Szczypek, wiceprezes Fundacji Faktu.

Kolejną grupą, której postanowiła pomóc Fundacja Faktu są samotni seniorzy. Jak wiadomo dla osób po 60. roku życia zakażenie koronawirusem może nieść najcięższe skutki. 5 tysięcy maseczek ochronnych spełniających standardy medyczne trafi do seniorów, którzy są objęci pomocą lokalnych ośrodków Caritas.
Najszerszą i najbardziej potrzebującą grupą zawodową narażoną na kontakt z SARS-CoV-2 są pracownicy placówek medycznych: lekarze, pielęgniarki, salowe, ratownicy medyczni.

- To dziś bohaterowie naszej codzienności. Za ich pracę należy im się wielkie uznanie, a przede wszystkim odpowiednia ochrona. Dlatego w porozumieniu z Fundacją Lekarze Lekarzom staramy się wyszukiwać miejsca, gdzie występują największe niedobory i tam kierujemy pomoc – powiedziała Joanna Szczypek. Fundacja Faktu już przekazała 10 tysięcy maseczek do szpitali w Łodzi i Radzyniu Podlaskim jednak to dopiero początek akcji charytatywnej „Na Pomoc”.

- Ogłaszamy zbiórkę charytatywną, bo wiemy, że pomoc ciągle jest potrzebna. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu darczyńców uda nam się dotrzeć z pomocą do jak największej liczby placówek. Ich potrzeby na bieżąco konsultujemy ze środowiskiem lekarskim. Możemy zapewnić, że każda wpłata w całości trafi do najbardziej potrzebujących w postaci precyzyjnie wybranych środków ochrony osobistej: maseczek, przyłbic, gogli, czy skafandrów – mówi wiceprezes Fundacji Faktu.

Wesprzeć zbiórkę Fundacja Faktu „Na Pomoc” można wykonując przelew na specjalny rachunek  nr 56 1240 6292 1111 0010 8942 9968, tytuł przelewu „Na Pomoc”. Można też zrobić szybki przelew internetowy TUTAJ.

Fundacja Faktu dziękuje za wielkie serce Zarządowi Firmy Andrema Tex-Reoil z Myślenic, która za symboliczną złotówkę przekazała 20 tysięcy maseczek na rzecz akcji „Na Pomoc”.

Partnerami zbiórki są serwis Medonet i Plejada.

Każdy krok Wiktorii kosztuje. Pomóż jej chodzić

Dla zdrowej osoby chodzenie jest jak oddychanie. O tym ile wysiłku w naukę chodzenia wkłada Wiktoria wiedzą tylko jej rehabilitanci i rodzice. Czy kiedyś sama stanie na nogi?

zbiórka

Michałek musi ćwiczyć, inaczej umrze w cierpieniach

Pani Albina Baziak z Witkowa na Dolnym Śląsku od 13 lat wychowuje prawnuczka cierpiącego na ciężką postać porażenia mózgowego. Michaś nie mówi, ledwo widzi, jest dzieckiem leżącym, nie utrzyma nawet głowy. Jedynym ratunkiem przed bólem jest dla niego rehabilitacja.

zbiórka

Aby mózg Igorka zaczął się rozwijać potrzeba codziennych ćwiczeń

- Nie mam znikąd pomocy, a tak bardzo chciałabym dać synkowi szansę na lepsze życie – mówi samotna mama 9-letniego Igora, która 25 lat temu przyjechała z Kazachstanu.

zbiórka

Nie pozwólmy aby Monisia na zawsze usiadła na wózek

Przez lata była wzorem skutecznej rehabilitacji, ale dziś może przegrać walkę z postępującymi przykurczami. Nie uda się bez intensywnej rehabilitacji. Pomóżmy!

zbiórka

On zrobi wszystko, by znów chodzić. Pomóżmy!

Nikt w rodzinie nie był przygotowany na ciężką chorobę Miłoszka. Podstępny wirus zaatakował nagle i w sekundę zmienił radosnego malucha w ciężko chore dziecko o niepewnej przyszłości.

akcja społeczna

Na wakacjach zużywamy kilka razy więcej wody niż zwykle

Wakacje to czas, w którym chcemy odpocząć od codzienności. Ale czy wolno nam wtedy zapomnieć o planecie i grożącej nam suszy? Kluczowe są nawyki. Oto, co robić aby nie zużywać niepotrzebnie wody.