Fundacja Faktu "Serce dla Dzieci" rusza na pomoc dzieciom z Ukrainy, które zmagają się z chorobami i niepełnosprawnością. Ich życie nigdy nie była łatwe, teraz stało się koszmarem.  Wojna wywołana przez Rosję sprawiła, że wiele z nich straciło domy, bliskich oraz poczucie bezpieczeństwa. Ich codziennością stał się strach, ich przyszłość jest niepewna. Pragniemy zrobić co w naszej mocy, aby przywrócić im choćby namiastkę dzieciństwa.

Uruchomiliśmy specjalne konto, na które można wpłacać pieniądze na pomoc najmłodszym ofiarom konfliktu za wschodnią granicą Polski, w tym szczególnie dzieciom podwójnie doświadczonym przez los bo zmagającym się z niepełnosprawnością. Wojenna tułaczka jest dla nich i ich rodzin szczególnie trudna.

Zebrane środki przekażemy na pokrycie kosztów leczenia i rehabilitacji, zakup leków, środków medycznych i higienicznych, zakup sprzętu rehabilitacyjnego, pomoc wytchnieniową dla rodzin,  pomoc psychologiczną dla dzieci oraz rodzin, pomoc humanitarną.

Konto zbiórki charytatywnej Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci"  56 1240 6292 1111 0010 8942 9968.

tytuł przelewu: Ukraina

Zbiórkę można także wesprzeć, robiąc szybki przelew ze strony Fundacjafaktu.pl, zakładka "Chcę pomóc"

Fundacja Faktu codziennie niesie pomoc potrzebującym dzieciom uciekającym przez wojną w Ukrainie. Oto relacje z niektórych naszych akcji pomocowych:

Pani Olena ze Lwowa, przyjechała do Polski nie tylko, żeby przeżyć. Wspólnie z nami walczy o zdrowie

Zakup niezbędnego wyposażenia dla ukraińskich mam leczących dzieci w Centrum Zdrowia Dziecka

Leki dla chorych dzieci pojechały pod Kijów

Dzięki Fundacji Faktu chora na serce Darina dostała pomoc

Marta z chorą Iryną uciekły przed wojną, napisały do Fundacji Faktu

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Wojtek i Emilka czekają na Świętego Mikołaja

Fundacji Faktu pragnie zapewnić Wojtkowi i Ewelince środki na rehabilitację. Prosimy o Waszą pomoc, bo wiemy, że na Darczyńców Fundacji Faktu zawsze możemy liczyć.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Nigdy nie zostawiłabym Wojtusia

Historia Wojtka i jego siostry Aleksandry wzruszyłaby kamień.  - Pierwsza odeszła mama, po ciężkiej chorobie. Po jej śmierci tata zupełnie się rozsypał. Przestał się leczyć, mówił tylko o tym, że pragnie być pochowany obok mamy. I po kilkunastu miesiącach do niej dołączył. Zostałam z Wojtkiem sama – mówi pani Aleksandra Baszura (31 l.) z Nowej Wioski obok Gubina.