Fundacja Faktu "Serce dla Dzieci" rusza na pomoc dzieciom z Ukrainy, które zmagają się z chorobami i niepełnosprawnością. Ich życie nigdy nie była łatwe, teraz stało się koszmarem.  Wojna wywołana przez Rosję sprawiła, że wiele z nich straciło domy, bliskich oraz poczucie bezpieczeństwa. Ich codziennością stał się strach, ich przyszłość jest niepewna. Pragniemy zrobić co w naszej mocy, aby przywrócić im choćby namiastkę dzieciństwa.

Uruchomiliśmy specjalne konto, na które można wpłacać pieniądze na pomoc najmłodszym ofiarom konfliktu za wschodnią granicą Polski, w tym szczególnie dzieciom podwójnie doświadczonym przez los bo zmagającym się z niepełnosprawnością. Wojenna tułaczka jest dla nich i ich rodzin szczególnie trudna.

Zebrane środki przekażemy na pokrycie kosztów leczenia i rehabilitacji, zakup leków, środków medycznych i higienicznych, zakup sprzętu rehabilitacyjnego, pomoc wytchnieniową dla rodzin,  pomoc psychologiczną dla dzieci oraz rodzin, pomoc humanitarną.

Konto zbiórki charytatywnej Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci"  56 1240 6292 1111 0010 8942 9968.

tytuł przelewu: Ukraina

Zbiórkę można także wesprzeć, robiąc szybki przelew ze strony Fundacjafaktu.pl, zakładka "Chcę pomóc"

Fundacja Faktu codziennie niesie pomoc potrzebującym dzieciom uciekającym przez wojną w Ukrainie. Oto relacje z niektórych naszych akcji pomocowych:

Pani Olena ze Lwowa, przyjechała do Polski nie tylko, żeby przeżyć. Wspólnie z nami walczy o zdrowie

Zakup niezbędnego wyposażenia dla ukraińskich mam leczących dzieci w Centrum Zdrowia Dziecka

Leki dla chorych dzieci pojechały pod Kijów

Dzięki Fundacji Faktu chora na serce Darina dostała pomoc

Marta z chorą Iryną uciekły przed wojną, napisały do Fundacji Faktu

Zbiórka Fundacji Faktu

Nadia chce wypowiedzieć pierwsze słowo

Kiedy Nadia (10 l.) z Polkowic na Dolnym Śląsku byłą maleńkim dzieckiem, nie otrzymała odpowiedniej opieki. I mimo że cierpi na dziecięce porażenie mózgowe, nie chodziła nawet do lekarza. Dopiero teraz ona i jej bliscy wykonują olbrzymią pracę, aby naprawić to, co kiedyś zepsuli dorośli. Można im pomóc.

W Chersoniu Władik przeżył piekło. Teraz dostanie pomoc

Dwadzieścia dwa dni niepełnosprawny Władik (8 l.) spędził, ukrywając się w piwnicy. Na szczęście udało mu się wspólnie z mamą i braciszkiem uciec z oblężonego Chersonia. Jest już bezpieczny i dzięki Fundacji Faktu niedługo rozpocznie leczenie.

Wiktoria z Kijowa wreszcie ma świetną opiekę

Wiktoria Triapkina (11 l.) przyszła na świat w Kijowie. Nie porusza się samodzielnie i potrzebuje ciągłej opieki. Po wybuchu wojny jej mama natychmiast zorganizowała ucieczkę do Polski. Zamieszkały w bursie w Grudziądzu. Teraz dzięki pomocy Fundacji Faktu dziewczynka trafiła do ośrodka, w którym zajęli się nią wybitni specjaliści od rehabilitacji.