„Efekt Domina”: Wojna odeszła, została rozpacz kobiet

Kulczyk Foundation niesie pomoc rodzinom ofiar masakry w Srebrenicy. W 1995 roku bośniaccy Serbowie wymordowali tam 8 tysięcy muzułmańskich mężczyzn i chłopców.

– Nie boję się śmierci. Boję się, że umrę, zanim odnajdę szczątki mojego syna – mówi Dominice Kulczyk Haira Ćatić, jedna z bohaterek drugiego odcinka „Efekt Domina” od 25 lat szukająca zaginionego syna, który najprawdopodobniej został zamordowany podczas masakry w 1995 roku w Srebrenicy.

– Strach, w którym żyły bośniackie kobiety w trakcie wojny, został w nich na zawsze. Nie otrzymywały przez lata informacji, co stało się z ich ojcami, mężami, synami. Nie mogły ich pochować, godnie się z nimi pożegnać. Traumy wojenne spowodowały, że miały kłopot z powrotem do normalnego życia, z powrotem do swoich domów – mówi Dominika Kulczyk.

W lipcu 1995 roku na terenach dzisiejszej Bośni i Hercegowiny, bośniaccy Serbowie zamordowali ponad 8 tys. mężczyzn i chłopców, muzułmańskich mieszkańców Srebrenicy. Część sprawców wciąż przebywa na wolności. Trauma tych wydarzeń oraz powstały w ich wyniku zespół stresu pourazowego to nadal codzienność mieszkańców kraju, przede wszystkim kobiet – matek, sióstr i żon mężczyzn, którzy zginęli. Ci, którzy przeżyli oraz wywiezione ze Srebrenicy kobiety i dzieci trafili do obozów dla przesiedleńców powstałych z inicjatywy ONZ. Jednym z nich jest obóz w Ježevac, wiosce położonej w środku lasu. To właśnie tu działa organizacja Snaga žene (co oznacza „Siła Kobiet”), na czele której stoi doktor Branka Antić-Štauber.

Wspierana przez Kulczyk Foundation organizacja Snaga žene pomaga kobietom i ich dzieciom w przezwyciężeniu wojennej traumy, odzyskaniu pewność siebie i poczucia własnej wartości, organizuje m.in. psychoterapię oraz szkolenia zawodowe młodzieży.

Magdalena Tymicka

Drugi odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 14 marca o godz. 11.30  w  TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.

Efekt Domina

Niepełnosprawne kobiety mają prawo do osobistego szczęścia

Dominika Kulczyk obala tabu i mity związane z rodzicielstwem, seksualnością i aktywnością osób z niepełnosprawnościami.

Efekt Domina

Ratunek dla mam i nowonarodzonych dzieci

Walka ze śmiertelnością noworodków to miara, jaką mierzy się postęp cywilizacji. Dominika Kulczyk jest przerażona sytuacją w Tanzanii i postanawia pomóc.

zbiórka

Samotna mama walczy o Wiktorka każdego dnia

Dzieci mają wiele marzeń. Wiktor Andalukiewicz (11 l.) ma tylko jedno: chce chodzić. Chłopiec i jego dzielna mama wierzą, że znajdą się dobrzy ludzie, którzy im w tym pomogą.

„Efekt Domina”: Okrutnie krzywdzą dziewczynki w imię tradycji

Dominika Kulczyk w programie „Efekt Domina” pokazuje piekło kobiet w Afryce, gdzie wciąż kultywuje się krwawy zwyczaj obrzezania.

zbiórka

Nikt nie chciał Piotrusia

Dla nas ten maluch jest całym światem – przyznają adopcyjni rodzice Piotrusia z zespołem Downa. W pandemii nie wszystko mogą mu zapewnić sami, dlatego zdecydowali się prosić o pomoc.