„Efekt Domina”: Okrutnie krzywdzą dziewczynki w imię tradycji

Dominika Kulczyk w programie „Efekt Domina” pokazuje piekło kobiet w Afryce, gdzie wciąż kultywuje się krwawy zwyczaj obrzezania.

To był jeden z najboleśniejszych odcinków, jaki przyszło zrealizować Dominice Kulczyk. Autorka „Efektu Domina” spotkała się z Ashą Ismail, Kenijką, której jako małej dziewczynce usunięto narządy płciowe.

– Czuję, jakby czegoś brakowało w moim ciele. Czegoś, co dał mi Bóg i co zostało mi odebrane bez mojej zgody – wyzna Dominice Kulczyk jedna z podopiecznych Ashy, która teraz mieszka w Madrycie i prowadzi organizację Save a Girl Save a Generation walczącą z okrutnym rytuałem usuwania kobiecych zewnętrznych narządów płciowych. Asha Ismail niegdyś uchroniła własną córkę od obrzezania, a teraz ze wszystkich sił pomaga afrykańskim migrantkom w Hiszpanii. Usuwanie dziewczynkom narządów płciowych to jedna z najokrutniejszych przekazywanych z pokolenia na pokolenie afrykańskich tradycji. Niektóre społeczności w Afryce wciąż wierzą, że małe dziewczynki muszą zostać obrzezane, gdyż tylko to zagwarantuje zamążpójście w przyszłości.

Skala tego bezwzględnego procederu jest porażająca. Ponad 200 milionów kobiet i dziewczynek na świecie cierpi z powodu okaleczenia narządów płciowych, w samej Europie jest ich 600 tysięcy. 10 procent dziewczynek umiera w związku z powikłaniami po zabiegu, a te którym uda się przeżyć już przez całe życie odczuwają ból podczas oddawania moczu, miesiączki i codziennych czynności.

„W obliczu tak okrutnej praktyki okaleczania dziewczynek, która ciągle ma miejsce w XXI wieku, działania organizacji Save a Girl Save a Generation mają wielkie znaczenie, zarówno w Hiszpanii, jak i w Kenii. Cieszę się, widząc jak bardzo kobiety potrafią się wspierać w walce o własne zdrowie i własną godność” – mówi autorka „Efektu Domina”, która wraz ze swoją fundacją postanowiła wesprzeć działania edukacyjne i prewencyjne organizacji Ashy Ismail.

Pierwszy odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 7 marca o godz. 11.30 w  TVN lub na player.pl.

Efekt Domina

Handlują kobietami i skazują je na okrutny los na włoskich ulicach

Dominika Kulczyk jest przerażona losem, jakie spotyka wiele Nigeryjek we Włoszech. Wraz ze swoją fundacją wspiera organizacje, które niosą pomoc tym kobietom.

Efekt Domina

Niepełnosprawne kobiety mają prawo do osobistego szczęścia

Dominika Kulczyk obala tabu i mity związane z rodzicielstwem, seksualnością i aktywnością osób z niepełnosprawnościami.

Efekt Domina

Ratunek dla mam i nowonarodzonych dzieci

Walka ze śmiertelnością noworodków to miara, jaką mierzy się postęp cywilizacji. Dominika Kulczyk jest przerażona sytuacją w Tanzanii i postanawia pomóc.

zbiórka

Samotna mama walczy o Wiktorka każdego dnia

Dzieci mają wiele marzeń. Wiktor Andalukiewicz (11 l.) ma tylko jedno: chce chodzić. Chłopiec i jego dzielna mama wierzą, że znajdą się dobrzy ludzie, którzy im w tym pomogą.

„Efekt Domina”: Wojna odeszła, została rozpacz kobiet

Kulczyk Foundation niesie pomoc rodzinom ofiar masakry w Srebrenicy. W 1995 roku bośniaccy Serbowie wymordowali tam 8 tysięcy muzułmańskich mężczyzn i chłopców.

zbiórka

Nikt nie chciał Piotrusia

Dla nas ten maluch jest całym światem – przyznają adopcyjni rodzice Piotrusia z zespołem Downa. W pandemii nie wszystko mogą mu zapewnić sami, dlatego zdecydowali się prosić o pomoc.