„Efekt Domina”: Okrutnie krzywdzą dziewczynki w imię tradycji

Dominika Kulczyk w programie „Efekt Domina” pokazuje piekło kobiet w Afryce, gdzie wciąż kultywuje się krwawy zwyczaj obrzezania.

To był jeden z najboleśniejszych odcinków, jaki przyszło zrealizować Dominice Kulczyk. Autorka „Efektu Domina” spotkała się z Ashą Ismail, Kenijką, której jako małej dziewczynce usunięto narządy płciowe.

– Czuję, jakby czegoś brakowało w moim ciele. Czegoś, co dał mi Bóg i co zostało mi odebrane bez mojej zgody – wyzna Dominice Kulczyk jedna z podopiecznych Ashy, która teraz mieszka w Madrycie i prowadzi organizację Save a Girl Save a Generation walczącą z okrutnym rytuałem usuwania kobiecych zewnętrznych narządów płciowych. Asha Ismail niegdyś uchroniła własną córkę od obrzezania, a teraz ze wszystkich sił pomaga afrykańskim migrantkom w Hiszpanii. Usuwanie dziewczynkom narządów płciowych to jedna z najokrutniejszych przekazywanych z pokolenia na pokolenie afrykańskich tradycji. Niektóre społeczności w Afryce wciąż wierzą, że małe dziewczynki muszą zostać obrzezane, gdyż tylko to zagwarantuje zamążpójście w przyszłości.

Skala tego bezwzględnego procederu jest porażająca. Ponad 200 milionów kobiet i dziewczynek na świecie cierpi z powodu okaleczenia narządów płciowych, w samej Europie jest ich 600 tysięcy. 10 procent dziewczynek umiera w związku z powikłaniami po zabiegu, a te którym uda się przeżyć już przez całe życie odczuwają ból podczas oddawania moczu, miesiączki i codziennych czynności.

„W obliczu tak okrutnej praktyki okaleczania dziewczynek, która ciągle ma miejsce w XXI wieku, działania organizacji Save a Girl Save a Generation mają wielkie znaczenie, zarówno w Hiszpanii, jak i w Kenii. Cieszę się, widząc jak bardzo kobiety potrafią się wspierać w walce o własne zdrowie i własną godność” – mówi autorka „Efektu Domina”, która wraz ze swoją fundacją postanowiła wesprzeć działania edukacyjne i prewencyjne organizacji Ashy Ismail.

Pierwszy odcinek 8. serii „Efektu Domina” można obejrzeć w niedzielę 7 marca o godz. 11.30 w  TVN lub na player.pl.

Zbiórka Fundacji Faktu

Marzę, żeby dziewczynki zaczęły chodzić

Samotna mama 6-letnich bliźniaczek dotkniętych rzadką wadą genetyczną codziennie walczy o ich sprawność i lepsze jutro. Potrzebuje naszej pomocy.

Zbiórka Fundacji Faktu

Rodzina w trudnej sytuacji. Niezbędna rehabilitacja to dla nich marzenie.

Synowie i córki Joanny Sapety z Mazańcowić na Śląsku wymagają opieki neurologicznej, logopedycznej, rehabilitacyjnej i diabetologicznej. Jednak rodzina mierzy się z bardzo trudną sytuacją życiową. Pomóżmy im razem z Fundacją Faktu.

Zbiórka Fundacji Faktu

Na tę rodzinę spadła lawina nieszczęść

Każdy dzień jest wielkim zmaganiem dla Eweliny Gondko i jej rodziny. Aby mogła wyjechać na turnus rehabilitacyjny potrzeba 6 tys. zł. Dla niektórych to mało, ale dla tej rodziny to majątek.

1,5 proc.

1,5 proc. podatku dla Fundacji Faktu. Ratuj z nami chore dzieci. KRS 0000353781

Wpływy z 1,5 proc. dla Fundacji Faktu to konkretna pomoc dla wielu chorych dzieci i ich rodziców, którzy codziennie proszą nas o wsparcie. Nawet niewielkie wpłaty przekładają się na godziny zbawiennej rehabilitacji, sprzęt rehabilitacyjny czy terapię logopedyczną.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Marlenka cierpi na nieznaną chorobę. Jej mama też toczy walkę o życie.

W życiu rodziny z Mokrej na Podkarpaciu każdy dzień to zmagania z chorobą małej Marlenki. Dziewczynka od urodzenia cierpi na poważną niepełnosprawność, a rodzice szukają desperacko odpowiedzi na pytanie — jaka choroba ją tak bardzo dotyka?

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Każdego dnia walczymy o Marikę

Ma 6 lat, a dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki i mówi zaledwie kilka słów. Marika jest bardzo chora, urodziła się z wieloma wadami, ale jej mama robi wszystko, by stała się jak najbardziej samodzielna. Pani Kamila samotnie wychowuje córkę. Każdy z nas może pomóc w tej walce o lepsze jutro Mariki. Cenna jest każda złotówka.