Dziewczynki zmuszane do małżeństwa

Jedna na trzy dziewczynki zmuszane przedwcześnie do małżeństwa mieszka w Indiach. Miliony dzieci są skazywane na życie przypominające więzienie. Oglądaj serial Dominiki Kulczyk "Efekt Domina", w niedzielę 0 11.30 w TVN.

Przemoc wobec dzieci przybiera najróżniejsze formy. Jedną z nich jest zmuszanie do małżeństw dziewczynek, czasem nie starszych niż 11 lat. Dzieci pozbawione elementarnej wiedzy o życiu zostają żonami i same rodzą dzieci. Nikt nie troszczy się o ich prawa, nie dba o ich zdrowie narażone przez przedwczesne i częste ciąże. Szacuje się, że ten potworny obyczaj może dotyczyć nawet 223 milionów dzieci na świecie. Jedna trzecia małoletnich żon mieszka w Indiach, gdzie wydawanie za mąż niedojrzałych dziewczynek jest uświęcone tradycją i wzmacniane przez nędzę panującą w wielu regionach kraju. Rodziców 15-letniej Nikity nie było stać na opłacenie szkoły, więc zmusili ją do zamążpójścia w wieku 14 lat. Podobnie było z Rani, do małżeństwa zmusiła ją macocha. Ojciec, hazardzista i alkoholik, nie protestował. W tym samym roku Rani zaszła w ciążę. – Zdaliśmy sobie sprawę, że nawet połowa mieszkających tu kobiet brała ślub w wieku 11,12,13 lat i szybko została matkami. To miało tragiczne skutki. Zdecydowaliśmy, że kończymy inne działania i skupimy się na pomocy dziewczynkom – opowiada doktor Ashok Dyalchand, który od 40 lat prowadzi organizacją pomocową w dystrykcie Pachod. Institute of Health Management Pachod wspierany przez Kulczyk Foundation udziela pomocy medycznej i edukuje nie tylko kobiety. W ramach tzw. boys club (klubu chłopców) uświadamia młodym mężczyznom, że branie za żonę nastoletniej dziewczyny to przemoc i gwałcenie praw człowieka.

Każdy krok Wiktorii kosztuje. Pomóż jej chodzić

Dla zdrowej osoby chodzenie jest jak oddychanie. O tym ile wysiłku w naukę chodzenia wkłada Wiktoria wiedzą tylko jej rehabilitanci i rodzice. Czy kiedyś sama stanie na nogi?

zbiórka

Michałek musi ćwiczyć, inaczej umrze w cierpieniach

Pani Albina Baziak z Witkowa na Dolnym Śląsku od 13 lat wychowuje prawnuczka cierpiącego na ciężką postać porażenia mózgowego. Michaś nie mówi, ledwo widzi, jest dzieckiem leżącym, nie utrzyma nawet głowy. Jedynym ratunkiem przed bólem jest dla niego rehabilitacja.

zbiórka

Aby mózg Igorka zaczął się rozwijać potrzeba codziennych ćwiczeń

- Nie mam znikąd pomocy, a tak bardzo chciałabym dać synkowi szansę na lepsze życie – mówi samotna mama 9-letniego Igora, która 25 lat temu przyjechała z Kazachstanu.

zbiórka

Nie pozwólmy aby Monisia na zawsze usiadła na wózek

Przez lata była wzorem skutecznej rehabilitacji, ale dziś może przegrać walkę z postępującymi przykurczami. Nie uda się bez intensywnej rehabilitacji. Pomóżmy!

zbiórka

On zrobi wszystko, by znów chodzić. Pomóżmy!

Nikt w rodzinie nie był przygotowany na ciężką chorobę Miłoszka. Podstępny wirus zaatakował nagle i w sekundę zmienił radosnego malucha w ciężko chore dziecko o niepewnej przyszłości.

akcja społeczna

Na wakacjach zużywamy kilka razy więcej wody niż zwykle

Wakacje to czas, w którym chcemy odpocząć od codzienności. Ale czy wolno nam wtedy zapomnieć o planecie i grożącej nam suszy? Kluczowe są nawyki. Oto, co robić aby nie zużywać niepotrzebnie wody.