Dzieci na wsi bardziej bezpieczne podczas wakacji!

Statystyki przerażają. Podczas wakacji dochodzi do największej ilości wypadków z udziałem dzieci. Najwięcej zagrożeń czyha na wsi. Sprzęt ratowniczy dla OSP od Fundacji Faktu i Grupy PZU może to zmienić.

Maszyny rolnicze, niestrzeżone kąpieliska, niezabezpieczone zbiorniki wodne. Gdy zdarzy się wypadek z pierwszą pomocą najszybciej ruszają strażacy z lokalnej OSP.
Teraz dzięki akcji Fundacji Faktu i Grupy PZU jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej będą mogły ratować zdrowie i życie dzieci znacznie skuteczniej, bo otrzymają cenne wyposażenie!

Strażacy ochotnicy to ludzie pełni zapału i chęci pomocy potrzebującym. Ich zaangażowanie widać szczególnie w czasie wakacji – ratują tonących, gaszą pożary, są pierwsi na miejscu wypadków. Zdarza się jednak i tak, że choć wiedzy i doświadczenia im nie brakuje to często brakuje im profesjonalnego, nowoczesnego sprzętu!
Fundacja Faktu i Grupa PZU ufundowała 40 bogato wyposażonych toreb medycznych – PSP–R1. Pod tą nazwą kryje się zestaw sprzętu do ratowania życia: torba medyczna, deska ratownicza, szyny Kramera, opatrunki hydrożelowe na oparzenia.
Strażacy mają nadzieję, że sprzęt od Fundacji Faktu i PZU posłuży nie tylko do ratowania dzieci, ale także do nauki. Po wakacjach mają zamiar odwiedzać z nim szkoły i przeprowadzać szkolenia BHP, dzięki czemu dzieci wiedzą jak unikać zagrożeń, a w razie wypadku, jak samemu udzielić pomocy.

Tu także trafią torby ratunkowe:
OSP Jasionka k. Dukli

OSP Biały Kościół

OSP Wawelno

OSP Troszyn Polski

OSP Łaśnica

OSP Mysłów

OSP Sokołowice

OSP Prandocin

Taki sprzęt otrzymują strażacy ochotnicy:

Plecak ratownika - zawiera niezbędne wyposażenie, m.in.: kołnierz ortopedyczny, opaskę uciskową, opatrunki, koc ratunkowy, strzykawki, ssak ręczny i płyn do przemywania oczu.
Deska ortopedyczna - niezbędna do transportowania ciężko poszkodowanych. Rannego można unieruchomić i przewieźć do szpitala.
Szyny Kramera - stalowe pręty stabilizujące są niezbędne do unieruchomienia rąk i nóg po złamaniach lub zwichnięciach.
Opatrunki żelowe - zabezpieczają rany u poparzonych przed powstawaniem blizn.

Mateusz Niewczas, Dyrektor ds. Zaangażowań Społecznych w Grupie PZU:
PZU z Fundacją Faktu dbają o bezpieczeństwo

Szerzenie wiedzy na temat bezpieczeństwa jest bardzo bliskie PZU. Aby tę wiedzę zwiększać, współpracujemy z wieloma instytucjami. Razem z Fundacją Faktu finansujemy zakup toreb ze sprzętem ratowniczym dla Ochotniczych Straży Pożarnych. Ten sprzęt służy strażakom do ratowania ofiar wypadków dr ogowych oraz pożarów, ale jest też wykorzystywany w czasie szkoleń wśród dzieci. Na tym szczególnie zależy PZU, ale w ramach Funduszu Prewencyjnego fundujemy również wiele akcji edukacyjnych skierowanych do dorosłych.

Adam Wielgan z Ochotniczej Straży Pożarnej w Gościęcinie radzi, jak chronić nasze dzieci:
1. Najważniejsze to nie zostawiać dzieci bez opieki osób dorosłych. 95 procent wypadków na wsiach dochodzi właśnie pod nieobecność opiekunów!

2. Rolnicy powinni pamiętać o osłonach na maszyny rolnicze. Z oszczędności wielu gospodarzy nie inwestuje w osłony na ostry sprzęt używany na roli. Niebezpieczne elementy wystają zarówno w czasie składowania sprzętu jak i w trakcie jego transportu. Chwila nieuwagi i tragedia gotowa!

3. Nie powinniśmy zgadzać się, żeby dzieci podróżowały zarówno traktorami jak i innymi pojazdami rolniczymi. Rodzice pozwalają swoim dzieciom jeździć bez zabezpieczenia np. na przyczepie pełnej słomy. Gdy pojazd wjedzie w dziurę w ziemi, maluch może spaść z dużej wysokości.

4. Wypadki zdarzają się także nad wodą. Muliste dno pełne szuwarów to idealny przepis na utonięcie.

Zbiórka Fundacji Faktu

Marzę, żeby dziewczynki zaczęły chodzić

Samotna mama 6-letnich bliźniaczek dotkniętych rzadką wadą genetyczną codziennie walczy o ich sprawność i lepsze jutro. Potrzebuje naszej pomocy.

Zbiórka Fundacji Faktu

Rodzina w trudnej sytuacji. Niezbędna rehabilitacja to dla nich marzenie.

Synowie i córki Joanny Sapety z Mazańcowić na Śląsku wymagają opieki neurologicznej, logopedycznej, rehabilitacyjnej i diabetologicznej. Jednak rodzina mierzy się z bardzo trudną sytuacją życiową. Pomóżmy im razem z Fundacją Faktu.

Zbiórka Fundacji Faktu

Na tę rodzinę spadła lawina nieszczęść

Każdy dzień jest wielkim zmaganiem dla Eweliny Gondko i jej rodziny. Aby mogła wyjechać na turnus rehabilitacyjny potrzeba 6 tys. zł. Dla niektórych to mało, ale dla tej rodziny to majątek.

1,5 proc.

1,5 proc. podatku dla Fundacji Faktu. Ratuj z nami chore dzieci. KRS 0000353781

Wpływy z 1,5 proc. dla Fundacji Faktu to konkretna pomoc dla wielu chorych dzieci i ich rodziców, którzy codziennie proszą nas o wsparcie. Nawet niewielkie wpłaty przekładają się na godziny zbawiennej rehabilitacji, sprzęt rehabilitacyjny czy terapię logopedyczną.

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Marlenka cierpi na nieznaną chorobę. Jej mama też toczy walkę o życie.

W życiu rodziny z Mokrej na Podkarpaciu każdy dzień to zmagania z chorobą małej Marlenki. Dziewczynka od urodzenia cierpi na poważną niepełnosprawność, a rodzice szukają desperacko odpowiedzi na pytanie — jaka choroba ją tak bardzo dotyka?

Świąteczna akcja Fundacji Faktu

Każdego dnia walczymy o Marikę

Ma 6 lat, a dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki i mówi zaledwie kilka słów. Marika jest bardzo chora, urodziła się z wieloma wadami, ale jej mama robi wszystko, by stała się jak najbardziej samodzielna. Pani Kamila samotnie wychowuje córkę. Każdy z nas może pomóc w tej walce o lepsze jutro Mariki. Cenna jest każda złotówka.