Chcę być sprawna jak moi bracia

Weronika potrzebuje nieustannej rehabilitacji. Kiedyś zadawałam sobie pytanie, dlaczego to ją spotkała tak straszna choroba. Już się nie zadręczam – mówi Katarzyna Jaśkowiak z Łodzi, mama 14-letnich trojaczków, Dawida, Szymona i Weroniki.

Weronika potrzebuje nieustannej rehabilitacji. Kiedyś zadawałam sobie pytanie, dlaczego to ją spotkała tak straszna choroba. Już się nie zadręczam. Tylko działanie przynosi efekty – mówi Katarzyna Jaśkowiak z Łodzi, mama 14-letnich trojaczków, Dawida, Szymona i Weroniki.
Trojaczki urodziły się przed terminem i trafiły do inkubatorów. Chłopcy szybko nabierali sił. Najmniejsza Weronika, która po urodzeniu ważyła zaledwie 990 g, musiała toczyć trudną walkę o życie i zdrowie. – Przeszła operację serduszka, męczył ją refluks, bardzo cierpiała, wciąż płakała i wymiotowała – wspomina pani Katarzyna. Wtedy bardzo wierzyła, że to przejściowe kłopoty. Ale w ósmym miesiącu życia Weroniczki jak grom z jasnego nieba spadła na rodzinę diagnoza: dziecięce porażenie mózgowe i atetoza, czyli mimowolne ruchy ciała.
- Pierwsze rokowania były okropne, nawet nie chcę o nich pamiętać. Usłyszałam, że z córką nie będziemy mieli żadnego kontaktu, że będzie tylko leżała niczym roślinka - wzdycha pani Katarzyna. – Zadawałam sobie pytanie, dlaczego my. Nie znalazłam winnego. Przestałam się zadręczać. Całą rodziną postanowiliśmy zrobić wszystko, żeby pomóc Weronisi – mówi pani Katarzyna.
Dzięki rehabilitacja dziewczynka zrobiła postępy. Do szkoły poszła z orzeczeniem upośledzenia w stopniu głębokim. Ale po pierwszym roku nauczyciele zmienili zdanie. Logopedzi są zachwyceni, że zaczyna mówić, łączyć słowa. Dziś uczy się w drugiej klasie. Mamie sen z powiek spędzają rosnące koszty rehabilitacji. Jeden turnus rehabilitacyjny to wydatek w wysokości 6.500 złotych.
- Pragnę by Weronika była szczęśliwa, żeby jej nic nie bolało, nie doskwierało, żebyśmy mogli dać jej jak najwięcej. Żeby jej życie stało się choć trochę łatwiejsze – wzdycha pani Katarzyna.

***

Zrób przelew na konto Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci", tytuł przelewu: Dla Weroniki, nr 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236. Szybki przelew internetowy mozesz wykonać TU.

Weronika pojedzie na turnus, jeśli:
65 osób wpłaci po 100 zł
130 osób wpłaci po 50 zł
260 osób wpłaci po 25 zł

Każdy krok Wiktorii kosztuje. Pomóż jej chodzić

Dla zdrowej osoby chodzenie jest jak oddychanie. O tym ile wysiłku w naukę chodzenia wkłada Wiktoria wiedzą tylko jej rehabilitanci i rodzice. Czy kiedyś sama stanie na nogi?

zbiórka

Michałek musi ćwiczyć, inaczej umrze w cierpieniach

Pani Albina Baziak z Witkowa na Dolnym Śląsku od 13 lat wychowuje prawnuczka cierpiącego na ciężką postać porażenia mózgowego. Michaś nie mówi, ledwo widzi, jest dzieckiem leżącym, nie utrzyma nawet głowy. Jedynym ratunkiem przed bólem jest dla niego rehabilitacja.

zbiórka

Aby mózg Igorka zaczął się rozwijać potrzeba codziennych ćwiczeń

- Nie mam znikąd pomocy, a tak bardzo chciałabym dać synkowi szansę na lepsze życie – mówi samotna mama 9-letniego Igora, która 25 lat temu przyjechała z Kazachstanu.

zbiórka

Nie pozwólmy aby Monisia na zawsze usiadła na wózek

Przez lata była wzorem skutecznej rehabilitacji, ale dziś może przegrać walkę z postępującymi przykurczami. Nie uda się bez intensywnej rehabilitacji. Pomóżmy!

zbiórka

On zrobi wszystko, by znów chodzić. Pomóżmy!

Nikt w rodzinie nie był przygotowany na ciężką chorobę Miłoszka. Podstępny wirus zaatakował nagle i w sekundę zmienił radosnego malucha w ciężko chore dziecko o niepewnej przyszłości.

akcja społeczna

Na wakacjach zużywamy kilka razy więcej wody niż zwykle

Wakacje to czas, w którym chcemy odpocząć od codzienności. Ale czy wolno nam wtedy zapomnieć o planecie i grożącej nam suszy? Kluczowe są nawyki. Oto, co robić aby nie zużywać niepotrzebnie wody.