1% podatku dla Fundacji Faktu - nam warto pomagać!

Fundacja Faktu “Serce dla Dzieci” od 10 lat pomaga finansowo w leczeniu i rehabilitacji chorych i niepełnosprawnych dzieci z całej Polski. Od początku istnienia fundacji pod naszą opieką znalazło się już 2000 takich dzieciaków. Możemy zrobić dla nich coś bardzo ważnego, na co ich rodzicom nie starcza pieniędzy, także dzięki funduszom z 1% podatku przekazanym przez naszych Darczyńców.

Dzięki przynależności do Ringier Axel Springer Polska możemy każdą zebraną złotówkę przekazać na pomoc, bez odliczania kwot na bieżącą działalność i utrzymanie fundacji. Właśnie dlatego nam  naprawdę warto pomagać!

Wszystkich z Państwa prosimy: pamiętajcie o nas  rozliczając PIT za 2020 rok. Jest to bardzo proste i można to zrobić na dwa sposoby:

- osoby rozliczające się poprzez urząd skarbowy: przed zaakceptowaniem swojego zeznania w rubryce dotyczącej OPP należy wpisać numer KRS Fundacji Faktu ”Serce dla Dzieci”– 000353781.

- osoby wypełniające PIT samodzielnie mogą skorzystać z programu na stronie Fundacji Faktu.

Fundacja Faktu “Serce dla Dzieci” co roku opłaca kilka tysięcy godzin rehabilitacji ratującej zdrowie i życie, dofinansowujemy dziesiątki sztuk niezbędnego do funkcjonowania sprzętu rehabilitacyjnego, wspieramy kilkadziesiąt procedur medycznych oraz zakupujemy setki opakowań leków i materiałów opatrunkowych. Do dziś pomogliśmy prawie 2000 chorym maluchom i ich rodzinom.

Fundacja Faktu “Serce dla Dzieci” ma status Organizacji Pożytku Publicznego (OPP).

Ewa pilnie potrzebuje nowego wózka

Każda wyprawa poza dom to wielka radość dla Ewy. Jednak bez wózka, z którego wyrosła dziewczynka będzie musiała zostać w czterech ścianach. Potrzebna jest nasza pomoc!

Będziemy walczyć o Weronikę

Państwo Bassakowie dali szansę porzuconej dziewczynce. Kilka miesięcy po adopcji okazało się, że jest poważnie chora. – Płakaliśmy razem – wspominają.

Nie ma cudownego leku dla Dominiki. Ratuje ją tylko rehabilitacja!

Ludzie często pytają, po co rehabilitować Dominikę, i tak nie wyzdrowieje. Utrzymanie głowy to dla niej olbrzymi wysiłek. Udaje się tylko dzięki rehabilitacji. Łatwiej też przełyka jedzenie, lżej oddycha, lepiej śpi w nocy. Właśnie po to jest ta rehabilitacja, aby poprawić komfort życia naszej chorej córki - tłumaczy Małgorzata Michalska, zastępcza mama 13-letniej Dominiki.

Trzeba naprawić nóżki Janka

Aby ratować zdrowie ukochanego synka, państwo Ciesielscy musieli się zapożyczyć. Operacja uwolnienia mięśni nóg kosztowała 10 tys. złotych. To jednak nie koniec ich problemów, bo bez intensywnej i kosztownej rehabilitacji cały ból ich syna pójdzie na marne.

11. Urodziny Fundacji Faktu

Urodziny Fundacji Faktu. W trudnym roku pandemii 140 dzieci dostało pomoc.

Oto jak wielkie są serce Czytelników Faktu. Dzięki nim mogliśmy w tym trudnym czasie być z naszymi podopiecznymi i udzielać im pomocy. Dotarła aż do 140 maluchów dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością. Fundacja Faktu kończy właśnie 11 lat i mamy wiele powodów do dumy!

Efekt Domina

Wyrwać dzieci z imigranckiego getta

Przenosiny do Kostaryki miały być szansą na wyrwanie z ubóstwa dla imigrantów z Nikaragui. Trafili do dzielnicy nędzy. Dominika Kulczyk daje nadzieję dzieciom i kobietom z imigranckiego getta.